Националният статистически институт (НСИ) е обект на проверка не само

...
Националният статистически институт (НСИ) е обект на проверка не само
Коментари Харесай

НСИ уверява, че не манипулира данните за инфлацията

Националният статистически институт (НСИ) е обект на инспекция освен от Евростат, само че и от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Организация на обединените нации и други интернационалните институции. Национален статистически институт няма да си разреши да разгласява каквито и да било данни, без да са сигурни в качеството на данните, изключително за чувствителни данни като тези за инфлацията. Няма напън върху Национален статистически институт да трансформира или манипулира данни в региона на инфлацията.

Това съобщи ръководителят на Национален статистически институт Атанас Атанасов по време на чуването си в Народното събрание във връзка със статистическите индикатори, имащи отношение към подхванатите дейности на държавното управление за приемане на еврото и еврозоната. Изслушването бе поискано от депутатите от " Възраждане " Петър Петров и Маргарита Генчева.

Той изясни, че инфлацията е последният аршин, който България не може да покрие за участие в Еврозоната. Национален статистически институт работи прецизно, изпълнявайки Кодекса на европейската статистическа процедура, където са посочени 84 индикатора, посредством които се изследва качеството на статистическата информация. По всички индикатори България регистрира и се следи какво е качеството на осъществяване. Първото качество е самостоятелност на организацията. Ако се наложи или някой се опита да окаже напън върху Национален статистически институт, да манипулира или промени данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката, закани се Атанасов.

Институтът прецизно следва статистическата доктрина и процедура, която освен е одобрена в България, само че и международна такава. Национален статистически институт са подложени на ежемесечни инспекции и инфлацията се ревизира детайлно от Евростат. Данните не се разгласяват в Евростат преди да бъдат тествани от Национален статистически институт.
 Каримански желае европейски одит на данните на Национален статистически институт
Каримански желае европейски одит на данните на Национален статистически институт

Скептичен е за участието ни в еврозоната от 2025 година

Атанасов изясни, че н а уеб страницата на Национален статистически институт може да се ревизират цените на всяка една стока в България. Институтът прави и двойна инспекция на цените на питателните артикули в магазините.

Национален статистически институт и Евростат не правят оценка политиките, а мерят какви са цените в България за крайните консуматори. Оттук нататък нито Национален статистически институт, нито Евростат може да каже и да дефинира какво е нелегитимна политика. Щом крайната цена е намалена и има резултат, няма инфлация - това е, безапелационен бе Атанасов.

Той подчерта, че в никакъв случай в историята на НСИ не е имало потвърдена операция на каквито и да било данни. За 144 години няма случай, в който Институтът да е манипулирал данни, увери той. " Няма по какъв начин данните за инфлацията да се манипулират с по този начин наречената " плаваща кошница ", тъй като потребителската кошница е закрепена. Няма по какъв начин да има " плаваща кошница " и по този метод да се манипулират данни за инфлацията. Структурата на потребителската кошница се трансформира един път годишно - за това какви артикули използват семействата и след това се дава на Евростат ", изясни Атанас Атанасов. И добави - подмяна на артикули в потребителската кошница било невероятно. Промяната в потребителската кошница е единствено един път при започване на всяка година. За 2023 година потребителската кошница включвала 853 артикули и услуги, а в този момент са изменени 3 от стоките и услугите, като са сменени от неща, които не се употребяват от семействата. Пример - компакт диск за компютър.

Атанасов посочи, че има написани процедури за данните за Брутният вътрешен продукт и по кое време се актуализират. Ревизия на данни настава в два момента - когато са налични нови настоящи данни и в случай че има смяна в методологията на данните.

Национален статистически институт не прави прогнози на инфлацията и Брутният вътрешен продукт като се изключи демографски такива. Единствените прогнози, които прави Институтът, са само демографски. Национален статистически институт не трябва и не може да прави прогнози какъв брой ще е инфлацията, на следващия ден ще бъдат упрекнати, че са получили тази инфлация, която са планували. Прогноза за инфлацията вършат Българска народна банка, Министерство на финансите, Европейската комисия и други
 Национален статистически институт упрекна Каримански в неистина и операция
Национален статистически институт упрекна Каримански в неистина и операция

Който не схваща работата на Национален статистически институт, то може да го посети на място и да се ограмоти, приканиха в позиция от Института
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР