Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие
Коментари Харесай

Тристранният съвет не постигна съгласие за пенсиите и майчинските

Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие във връзка с законопроектите за компенсациите за майчинство и преизчисляването на пенсиите, препоръчани от Корнелия Нинова и група народни представители от Българска социалистическа партия.

Становището на Министерството на труда и обществената политика не поддържа предлагането, тъй като ще се получи по този начин, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От позиция на това, което в България имаме като публично обезпечаване във връзка с майчинството, страната ни, съгласно заместник-министъра на труда и обществената политика Емил Мингов, е направила прекалено много, в сравнение с други страни. Според него това не способства за опазване на майките на работните места и това е регистрирано в доста западни законодателства, уточни той и мнението на МТСП е, че правилото при установяване на компенсацията следва да се резервира.

От Министерството на финансите също не поддържат оферти законопроект, като претекстовете им съответстват с тези на МТСП. От Националния статистически институт показаха, че спомагателните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лв..

Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че няма политически въпроси, които да не търсят решение. " Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в това време в София няма детски градини и ясли. Всички приказваме за демография, но единствено приказваме. Някой може ли да ми каже една мярка, подхваната в България през последните 10 години, която да е действителна в поддръжка на демографията ", сподели той.

Тристранният съвет не утвърди и законопроекта, обвързван с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители от Движение за права и свободи, който планува постоянната наборна военна работа да се зачита за автентичен стаж.

Служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров съобщи, че МТСП не поддържа законопроекта. Според Министерството на финансите вносителят на законопроекта не е направил оценка какъв брой ще коства той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР