Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на

...
Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на
Коментари Харесай

Нинова: Кабинетът постигна два успеха и показа една слабост

Националният съвет на Българска социалистическа партия прави оценка позитивно първите 100 дни на държавното управление. Очертаваме два триумфа, една уязвимост, три задания и три казуса, които чакат своето решение. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в кабинета „ Петков ” Корнелия Нинова на конференция в централата на „ Позитано ”, съобщи БГНЕС.  Двата триумфа, уточни Нинова, държавното управление съумя да преведе страната през най-тежките зимни месеци посредством мораториума върху цените на енергоносители, посредством обезщетенията за бизнеса и борбата с опитите за операция в цените. Това беше сериозна политика и те костваха на бюджета 4 милиарда лв., които се върнаха в бюджета. Вторият триумф е приемането на Бюджет 2022, регистрира Нинова.

Имаме една уязвимост и това е неприятната връзка посред ни, призна Нинова и добави, че тази уязвимост излъчва неустойчивост и тя би трябвало да бъде преодоляна. БСП желае сигурност и единни послания и политики, сподели още тя.

Според Националния съвет на Българска социалистическа партия би трябвало бързо и дефинитивно да се довърши управническата стратегия, която да е със мощно подплатена законодателната стратегия. Корнелия Нинова бе безапелационна, че още от на следващия ден би трябвало да стартира подготовка на актуализация на бюджета.

Българска социалистическа партия изрично се афишира против ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие значи нови ранени и нови убити. Ние желаеме войната да спре и да се възстановяват връзките в Европа и в света, сподели Нинова и добави:  Нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжие за Украйна.

За позицията на левицата по отношение на Северна Македония Нинова заключи: Стартиране на процеса за присъединение на РСМ към Европейски Съюз да стартира след извършване на клаузите в контракта и ценене на националния интерес.

Относно избора на гуверньор на Българска народна банка тя сподели, че шефът на Централаната банка не трябва да е човек, излъчен от партиите в Народното събрание, нито да е народен представител. Ще продължим да настояваме за единно предложение на обединението – банкер със сериозен интернационален опит, сподели още Корнелия Нинова.

Още на следващия ден Българска социалистическа партия ще дадат оферти за актуализация на бюджета и ще желаят съвещания с министъра на финансите, заяви Нинова и съобщи, че оферират три сфери на диалози за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни артикули и на енергоносителите. Диференцирана Данък добавена стойност, въвеждане на необлагаем най-малко или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни сдружения. И трето, ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход, заяви Корнелия Нинова.

Тя дефинира като груба операция и неистина изказванието на ГЕРБ, че държавното управление е протегнало ръка върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и операции ще опровергаваме постоянно, съобщи водачът на левицата.

Правителството все още се оправя добре, а БСП е факторът на непоклатимост в обединението. Това заявиха пред публицисти членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия преди началото на днешния пленум, на който би трябвало да бъде дадена оценка за първите 100 дни на кабинета. Депутатът Александър Симов разяснява, че през 100-те дни ръководство е имало рецесия с цените на тока, инфлацията, войната в Украйна. " На този декор държавното управление все още се оправя добре, относително сполучливо. Винаги може и повече ", добави той.

Що се отнася до избора на шеф на Българска народна банка Симов сподели, че до последно от левицата ще се пробват ръководещата коалиция да излезе с един претендент за гуверньор на Българска народна банка.

Симов счита, че Българска социалистическа партия е посочила здрав разсъдък в обединението.

Друг някогашен червен народен представител - Асен Гагаузов пък счита, че на държавното управление не е бил даден и един ден успокоение, само че " въпреки всичко съумя да преведе страната през зимните месеци без основни проблеми ". Той добави, че " има много доста неща, които би трябвало да бъдат направени и които съм сигурен, че ще създадат “. 

Гагаузов обаче добави, че липсва известна съгласуваност в активността на обединението като цяло, само че нейното многообразие, а и късият период от 100 дни, не предполагали " международни върхове ". 

На назад мнение е Калоян Паргов, общински столичен консултант от групата на Българска социалистическа партия.

" Това държавно управление, за жалост, в последните 100 дни влиза от рецесия в рецесия и от скандал в скандал ", сподели той. Освен това уточни, че Българска социалистическа партия е с максимален опит в обединението, само че, за жалост, нямала този капацитет да бъде стабилизиращ фактор в ръководството. 

Според Паргов тематиките за Северна Македония и изпращането на въоръжение в Украйна са крайъгълен камък за оцеляване на това държавно управление. " Днес, на този пленум, би трябвало да прозвучат още веднъж " алените линии ", които Българска социалистическа партия няма да пристъпи - а това са позициите за Република Северна Македония и неизпращане на оръжие в Украйна ", сподели той. 

 

РЕШЕНИЕ

С 15 гласа “За “ и 2 “Против “ Общопартийната контролна комисия на Българска социалистическа партия удостовери решението на Националния съвет на левицата  за налагане на наказване на Калоян Паргов - краткотрайно лишаване на правата за заемане на партийни длъжности, участие в органите на партията и право да се кандидатира за такива в период от една година. През февруари Паргов бе отхвърлен като ръководител на софийската организация на Българска социалистическа партия. Впоследствие му бе отнето и правото да оглави групата на левицата в Столичния общински съвет. Паргов бе упрекнат в това, че общински съветници на БСП-София са взели участие в скандалната социална поръчка за осветлението в столицата, разкрита от общинаря Борис Бонев от " Спаси София ", в присъединяване в избора на ръководител на СОС от ГЕРБ, в неглижиране на активността на градската организация, в нередовни съвещания на Градския съвет на партията и еднолично взимане на решения. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР