Националният план за ваксиниране срещу е бил представен при премиера

...
Националният план за ваксиниране срещу е бил представен при премиера
Коментари Харесай

Ваксинират първо медиците и възрастните хора


Националният проект за имунизиране против е бил показан при премиера Бойко Борисов от здравния министър, държавния здравен контрольор и ръководителя на образувания щаб за имунизациите. Утре би трябвало да бъде утвърден на съвещание на държавното управление. Първо ще се имунизиран медиците и хората над 70 години.

Министър Костадин Ангелов е обяснил, че продължава работата по обезпечаването на хладилници, в които да се складират първите доставки от имунизациите, които пък би трябвало да се съхраняват при минус 70 градуса. По думите му проектът за имунизация против ковид е основан въз основата на опита на страни като Германия и потвърдени интернационалните институции като СЗО.

Планът действително е подготвен все още, имаме подготвеност да посрещнем и още на следващия ден, в случай че дойдат имунизациите, сподели от своя страна проф. Красимир Гигов, ръководителят на Националния имунизационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи експерти и представители на виновните министерства, оповестяват от държавната пресслужба.

„ Определени са и групите, с които ще стартира имунизацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, чиновници на Министерство на вътрешните работи, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст “, добави проф. Гигов и акцентира, че в проекта детайлно ще бъдат разказани всички параметри на активността по ваксинирането.

Отново е било очебийно, че имунизирането ще е непринудено и гратис.

В момента се разисква на експертно равнище България да взе участие и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при имунизацията, страната ще бъде разграничена на 7 района.

„ В тях ще бъдат ситуирани виновни Регионални здравни инспекции, които дават отговор за съответния район с ясно написани логистични връзки сред съответните РЗИ-та в този район “, означи здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се провеждат и мобилни екипи, които ще доближават до местата, където е належащо, да се ваксинира огромна група българи като да вземем за пример в домовете за възрастни хора и учебни заведения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР