Някога афганистанските жени са работили в този популярен национален парк. Сега дори не им е позволено да посещават

...
Националният парк Band-e-Amir в Афганистан е известен с това, че
Коментари Харесай

Националният парк Band-e-Amir в Афганистан е известен с това, че е наел първите в страната жени паркови рейнджъри. Сега жените дори няма да имат право да посещават, камо ли да работят там, тъй като талибаните задълбочават репресивното си управление над страната.

Министърът на Афганистан за разпространението на добродетелта и предотвратяването на порока Мохамад Халид Ханафи обяви в събота, че жените вече няма да могат да посещават популярния парк, разположен в централната провинция Бамиан, един от най-бедните и най-слабо развитите региони в страната.

Създаден през 2019 г. от местното афганистанско правителство в сътрудничество с няколко международни агенции, включително USAID и Програмата за развитие на ООН, паркът се смяташе за спокоен оазис с тъмносини езера, заобиколени от планини.

Хедър Бар, асоцииран директор по правата на жените в Human Rights Watch, каза в изявление в понеделник, че забраната показва как „стените се затварят пред жените“ в Афганистан.

„Не се задоволяват с лишаването на момичетата и жените от образование, работа и свободно движение, талибаните също искат да отнемат от тях паркове и спорт, а сега дори природа, както виждаме от последната забрана жените да посещават Band-e-Amir,“ тя каза.

„Стъпка по стъпка стените се затварят около жените, докато всеки дом се превръща в затвор.“

Талибаните хвърлят дълга и прословута сянка върху провинция Бамиан. Дом на значително шиитско мюсюлманско малцинство, той беше място на ужасяващи кланета по време на гражданската война през 90-те години и последвалия възход на талибаните.

Някога е бил и център на процъфтяваща будистка цивилизация през 4-ти и 5-ти век. Но през март 2001 г. талибаните унищожиха две огромни статуи на Буда в Бамиан, които стояха необезпокоявани повече от 1500 години, като казаха, че са идоли, нарушаващи исляма.

Откакто поеха отново контрола над страната през август 2021 г., на фона на хаотичното, противоречиво оттегляне на Съединените щати, талибаните отмениха десетилетия напредък по отношение на човешките права. И със забраните за повечето работа и учене, жените до голяма степен са затворени в домовете си.

В Афганистан „вече няма такова нещо като свобода на жените“, заяви по-рано този месец Махбуба Серадж, афганистанска активистка за правата на жените и номинирана за Нобелова награда за мир за 2023 г.

„Жените в Афганистан биват бавно изтривани от обществото, от живота, от всичко – техните мнения, техните гласове, това, което мислят, къде се намират“, добави тя.

Това последно ограничение идва почти месец, след като жените бяха забранени да посещават салони за красота в Афганистан, което допълнително намалява свободата им, което също беше тежък икономически удар за семействата, които разчитаха на тях за доходи.

Според доклад на ООН, публикуван през юни, на жените е забранено да работят в повечето сектори извън дома и им е забранено да посещават обществени бани, паркове и фитнес зали. Те трябва да носят широка черна дреха, която покрива лицето им, и не им е позволено да напускат дома си без причина и дори тогава не без мъжки настойник.

Докладът е съставен след едноседмично посещение в Афганистан от Ричард Бенет, специалният докладчик за положението с правата на човека в Афганистан, и Дороти Естрада-Танк, която ръководи контингент от работната група за дискриминацията на жените и момичетата.

Ограниченията, наложени извън дома, и икономическите затруднения са довели до „значително напрежение“ в домовете и нарастване на домашното насилие и има „забележителни доказателства“ за „значително увеличение“ на принудителните бракове на момичета, се казва в доклада.

Хилари Уайтман, Джеси Юнг, Анна Корен и Джавад Темори от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР