Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати на 3 август паричните

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати на 3 август паричните
Коментари Харесай

НОИ ще изплати на 3 август увеличения размер на обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли

Националният застрахователен институт (НОИ) ще изплати на 3 август паричните компенсации за развъждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли в новия размер от 780 лева Това оповестиха от пресцентъра на ведомството. 
В същия размер ще се изплатят и паричните компенсации на бащите, които употребяват отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Паричните компенсации при неизползване на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лева – 50 на 100 от 780 лева
На обезпечените лица, получили най-малко едно заплащане за интервала от 1 януари до 30 юни 2023 година, ще бъде осъществено доплащане до новия размер на паричното обезщетение за развъждане на дете за полагащите им се месеци и дни според от хипотезата и интервала на приемане, оповестиха от Национален осигурителен институт. Общият брой на тези лица е 54 093, като от тях 46 058 са хората, които са получавали цялостния размер на компенсацията за развъждане на малко дете. Върналите се на работа преди приключване на втората година и надлежно получаващи половината от 780 лева са 7993, а бащите, възползвали се от опцията за развъждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13 435 199,07 лева
Паричните компенсации, които не са за цялостен месец, ще се изплащат, надлежно – доплащат, съразмерно на работните дни от месеца. 
Увеличеният размер на паричните компенсации бе признат в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година Сред част от другите ограничения за фамилиите с деца бе и решението, че при прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по член 17 от същия закон, е в размер на 6000 лева за едно ненавършило пълноправие дете, за две ненавършили пълноправие деца - 12 000 лева, три и повече ненавършили пълноправие деца - 18 000 лв..
Законът за държавния бюджет за 2023 година влезе в действие от 1 август, откакто беше обнародван в " Държавен вестник ". 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР