Националният осигурителен институт /НОИ/ работи еднократната добавка от 75 лева

...
Националният осигурителен институт /НОИ/ работи еднократната добавка от 75 лева
Коментари Харесай

Ваксинираните пенсионери ще получат добавката от 75 лева в началото на февруари

Националният застрахователен институт /НОИ/ работи еднократната добавка от 75 лв. за имунизираните пенсионери да бъде изплатена още на 1 февруари, заяви пред публицисти шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, който взе участие в съвещанието на парламентарната комисия по труда и обществената политика.
Министерството на здравеопазването би трябвало да даде данните за имунизираните пенсионери до 25 януари.

Добавката ще бъде изплащана на първо число и в идващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде изработен график за приемане на парите. Иванов прикани хората да отидат за еднократната добавка тогава, когато получават и пенсията си, с цел да няма скупчване.

Пенсионерите не би трябвало да подават заявление за приемането на средствата, нито да изпращат зелен документ или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по длъжностен път сред Национален осигурителен институт и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, идващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Правителството отпусна 100 млн. лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за поощряване на имунизацията против COVID-19.

По думите на Ивайло Иванов, създава се документ, с който хората ще могат да разграничат пенсията си от добавките, които получават поради коронавирус рецесията и за поощряване на имунизацията, защото тези добавки нямат нищо общо с осигурителната система и би трябвало да се разграничават от пенсията. Чрез ПИК на Национален осигурителен институт те могат да създадат инспекция за парите, които получават, и каква част от тях е подкрепяне, а не пенсия. Тази концепция се поддържа и от обществения министър Георги Гьоков. Според Иванов и Гьоков би трябвало да е ясно, че добавките нямат нищо общо с осигурителната система, с трудовия стаж и имат краткотраен темперамент.

През февруари пенсионерите ще получат и обяснение коя добавка е за януари , с цел да добави пенсиите им до сумата, която са получавали през декември. За близо 250 000 недостигащите пари до пенсията плюс коронавирус добавката са в границите на 5 лв.. Има и по 30 лв. разлика, като най-засегнати са хората със обществена пенсия. Тези, които са на минимална инвалидна пенсия, получават 85 % от минималната пенсия, което прави 314,50 лева, което дружно с добавката от 60 лв. прави 374, 50 лева Досега тези хора са взимали 255 лв. плюс 120 лв. или 375 лв., като понижението е 50 стотинки, изясни Ивайло Иванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР