Националният осигурителен институт е издал 26 344 персонални идентификационни кода

...
Националният осигурителен институт е издал 26 344 персонални идентификационни кода
Коментари Харесай

Над 26 000 ПИК е издал НОИ от началото на извънредното положение

Националният застрахователен институт е издал 26 344 лични идентификационни кода (ПИК), които разрешават достъп до електронните услуги на института от началото на изключителното състояние.

Голяма е интензивността и при заявяването на ПИК по електронен път - сред 100 и 120 онлайн заявки дневно се обработвали единствено в териториалното отделение на Национален осигурителен институт в София.

В интервала 3-15 април тази година 1250 софиянци са поискали да се снабдят с код посредством Системата за несъмнено електронно връчване на (ССЕВ) на Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ).

Всички подадени онлайн през ССЕВ заявки се обработват по реда на тяхното идване от чиновници на Национален осигурителен институт.

Подаването на заявление за издаване на ПИК на Национален осигурителен институт през системата не води до автоматизирано генериране на подобен сега за заявяването му. Необходимо е заявката за издаване на ПИК да бъде подавано еднократно от лицето и единствено към една от структурите на Национален осигурителен институт, прецизират от института.

Всяко последващо заявление за код от едно и също лице води до преиздаване, което анулира към този момент издаден/съществуващ подобен и го прави недействителен. След издаването от чиновник на Национален осигурителен институт, декларираният от лицето ПИК на Национален осигурителен институт се връчва още веднъж през ССЕВ.

Заявителят би трябвало да влезе в своя профил в ССЕВ и да изтегли оттова издаденият му ПИК на Национален осигурителен институт. Завеждането на заявката в Национален осигурителен институт, издаването на ПИК, връчването му на лицето през ССЕВ и самото активиране на кода е най-рано на идващия работен ден.

На страницата на института са оповестени и специфични инструкции за искащите да заявят и получат ПИК от Национален осигурителен институт.

Възможността за заявяване на ПИК на Национален осигурителен институт по електронен път е част от пакета от ограничения на института за ограничение визитите на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в изискванията на изключително състояние. В него влизат още: подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица, да се прави в бюрата по труда дружно с регистрацията като безработен; служебното преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери, които имат добит застрахователен стаж след 31 декември 2018 г.; режим на следен достъп до приемните на Национален осигурителен институт.

Националният застрахователен институт приканва всички свои клиенти да се въздържат от персонално посещаване в офисите на институцията.

На тяхно разположение са различните форми за контакт с Национален осигурителен институт: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или е-поща. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР