Националният институт по метеорология и хидрология вероятно ще спре да

...
Националният институт по метеорология и хидрология вероятно ще спре да
Коментари Харесай

Проф. Христомир Брънзов: Вероятно следващата седмица НИМХ ще спре работа

" Националният институт по метеорология и хидрология евентуално ще спре да работи идващия вторник поради липса на управление. Цялата активност сега е блокирана. МОН ни даде пари. Сега има пари, само че няма управление, което да подпише документите. " Това съобщи към този момент някогашният шеф на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста предходната седмица.
" В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно идващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предизвестие. В момента не можем да си платим ток, връзка, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, тъй като няма кой да подпише документите ", разясни Брънзов в изявление за bTV.
Той посочи, че бюджет има, защото МОН са превели един транш, задоволителен до края на този месец на Национален институт по метеорология и хидрология, само че няма кой да управлява институцията.
" Не знам за какво ме освободиха, би трябвало да питате Българска академия на науките. В заповедта за освобождение няма претекстове. От медиите разбрах, че било поради оронване на престижа на институцията ", разяснява Брънзов.
По думите му позицията шеф на Национален институт по метеорология и хидрология се заема на ротационен принцип, като се афишира конкурс. Срокът за подаване на документи обаче изминал на 4 септември тази година и никой не е подал документи за шеф.
" Според мен им би трябвало по-удобен шеф в процеса на делене на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, откакто се дели имущество, активи – аз по този начин си го изяснявам. По-удобен шеф за по-лесни договаряния ", разяснява още Брънзов.
На 10 септември стана ясно, че част от Национален институт по метеорология и хидрология ще остане в Българска академия на науките, само че не е ясно в какъв състав.
" Чух, че 94% от Национален институт по метеорология и хидрология излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се . След събитията, които се случиха, изключително след отстраняването ми като шеф, Българска академия на науките сподели, че автономията на институтите е единствено на хартия. Почти съм уверен, че тези 6% от сътрудниците изобщо не се двоумят и ще си тръгнат с института ", разяснява още Брънзов.
" В управлението на Българска академия на науките има възприятие за безпогрешност ", сподели още Брънзов.
По думите му актуалната процедура по обособяване на Българска академия на науките е измислена по подобен метод, че да се протака във времето. " Това ще продължи минимум до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и идната година, когато отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще стане безпредметно. Тогава ще бъде одобряван бюджета и в случай че в него Национален институт по метеорология и хидрология е в Българска академия на науките никой няма да прекроява бюджета поради нас ", разяснява Брънзов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР