Националният институт по метеорология и хидрология преминава към Министерството на

...
Националният институт по метеорология и хидрология преминава към Министерството на
Коментари Харесай

Под шапката на МОН НИМХ ще има 724 служители, право на собствени приходи и имущество

Националният институт по метеорология и хидрология минава към Министерството на образованието и науката с имуществото си, в него ще работят до 724 души на щат, ще бъде ръководен от общоприет шеф, който ще назначава министърът на образованието. Учените с университетски длъжности ще ги запазят при трансформирането на структурата. Национален институт по метеорология и хидрология ще може да образова и докторанти.
 Българска академия на науките прави успореден Национален институт по метеорология и хидрология  Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките с цялото си имущество на 1 януари 2019 година, бюджетът му - с 10% растеж  Споразумение за Национален институт по метеорология и хидрология в последния миг избави прогнозата за времето
Това излиза наяве от плана за организационен устав на Национален институт по метеорология и хидрология, препоръчан от министър Красимир Вълчев и оповестен за публично разискване. През януари 2019 година се чака Министерският съвет да го утвърди с разпореждане.

След митинги на метеоролозите поради хроничния дефицит на финансиране и мизерните, по думите им, условия, в които работят, те реализираха договореност за излизането на института от Българската академия на науките и прекосяването му към МОН.

Това ще се случи от 1 януари 2019 година

Оттогава Национален институт по метеорология и хидрология ще разполага с бюджет по бюджета на МОН, който ще бъде ръководен от генералния шеф.

Ще бъде национална научна организация за реализиране на оперативни действия в региона на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, за научни проучвания и научно-приложна, новаторска и просветителна активност.

Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде и националната хидрометеорологична работа на Република България, се споделя в плана. Дейността му ще може да се финансира и от  лични доходи, планове и стратегии, финансирани от Европейски Съюз и други интернационалните организации, както и безплатно получени средства.

На Национален институт по метеорология и хидрология се разпореждат национални и интернационалните действия в това число: поддържане на системи за метеорологични, хидрологични и агрометеорологични наблюдения (мониторинг) на територията на Република България като районен съставен елемент от Глобалната интегрирана система за наблюдаване на Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации (СМО); надзор, обработка и разбор на информацията от хидрометеорологичния мониторинг; издаване на метеорологични, хидрологични и агрометеорологични прогнози; създаване и поддържане в действен режим на профилирани системи за ранно предизвестие в случаи на естествени бедствия от хидрометеорологичен произход; правене на оценки на капацитета на възобновими източници на енергия; научноизследователска, научно-приложна и оперативна активност, обвързвана с моделиране на метеорологичните и хидрологичните процеси и феномени и разпространяването на замърсители в атмосферата и морето; проучване на климата, оценка на водните ресурси; фундаментални и приложни научни проучвания, подготовка на докторанти и на висококвалифицирани експерти независимо, както и взаимно с висши учебни заведения и научни организации; издаване и разпространяване на издания в региона на метеорологията и хидрологията; хидрометеорологично обслужване на държавните институции и обществото; осъществяване на отговорностите на Република България към Световната метеорологична организация (СМО) и в други интернационалните организации, според интернационалните договори; продан на хидрометеорологична информация; обезпечаване на профилирана морска прогноза за корабоплаването; наблюдаване и проучване на световните и районните промени на климата, според Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по промени на климата; продан на информация на Международната организация за атомна сила (МААЕ) посредством районния телекомуникационен център в София, според договореностите сред МААЕ и СМО; приемане, разпространяване и потребление на сателитна информация от EUMETSAT.

Ръководните органи на Национален институт по метеорология и хидрология ще са общо заседание на учените, теоретичен съвет и общоприет шеф. Генералният шеф ще се назначава от министъра на образованието по предложение на научния съвет.

Институтът ще разполага с имущество, което включва право на благосъстоятелност и лимитирани вещни права върху недвижими парцели и движими движимости, интелектуална благосъстоятелност, както и други права и отговорности. Недвижимите парцели, предоставени от страната на институтът, са държавна обществена благосъстоятелност, надлежно държавна частна благосъстоятелност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР