Националният дворец на културата съобщи за загубата на един от

...
Националният дворец на културата съобщи за загубата на един от
Коментари Харесай

Умря архитектът на НДК

Националният замък на културата заяви за загубата на един от главните си основатели - проектант Коста Костов. Като заместник-главен архитект на НДК, Костов е най-важният съмишленик и пръв асистент на проектант Александър Баров в концептуализирането, проектирането и построяването на един от най-великите градежи в България.

Делото на тандема Баров-Костов е проектантско и инженерно достижение, позволяващо слагането на три големи конгресни зали една върху друга - самоуверен метод, заради който половин век след креативния и градивен план, оборудването продължава да бъде обект на интерес от български и задгранични университетски общности в региона на строителството и архитектурата, прецизираха от НДК.



Градежът е в основата на модерния образ на столицата, той трансформира радикално градоустройствения ѝ проект, носи със себе си нови трендове в симбиозата на градската среда и природата, с помощта на актуалния ландшафтен дизайн, а още в началния план е заложено и построяването на метрото в региона на площад България. Всичко това, големият екип съумява да приключи до 1981 година, с цел да може градежът да се трансформира във флагман на отбелязването на 1300 години Българска страна.

Като активност, Дворецът и през днешния ден е многофункционален комплекс, играещ голяма роля в културния и конгресен живот на столицата и на страната.
Ето за какво няма да спрем да показваме своята безкрайна благодарност към креативната мощност на проектант Костов, споделят от НДК.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР