Националният български празник – 3-и март и 144 години от

...
Националният български празник – 3-и март и 144 години от
Коментари Харесай

Велико Търново отбелязва 144 години от Освобождението на България

Националният български празник – 3-и март и 144 години от Освобождението на България ще бъдат отбелязвани във Велико Търново.

Програмата стартира в 10,30 ч. в четвъртък /3-и март/ с боен обред по издигане на националното знаме, който ще се организира пред постройката на Общината. Веднага по-късно възпитаници от ПМГ „ Васил Друмев “ ще рецитират безконечното стихотворение на Патриарха на българската литература Иван Вазов – „ Опълченците на Шипка “. Обявен ще бъде и носителят на Академичната премия на Община Велико Търново „ Трети март “, която по традиция се връчва на изявен ученик на Националния боен университет „ Васил Левски “.

В 11.00 ч. пред паметника „ Майка България “ ще бъде отслужена заупокойна молитва и благослов. В знак на благодарност към знайните и незнайни герои в българското освободително придвижване с боен обред ще бъдат поднесени венци и цветя.

Цветя ще бъдат положени и пред паметника на първия български военачалник – търновеца Сава Муткуров в парк „ Марно поле “. През Освободителната война от 1877-1878 година той е пълководец на рота. Особено дейна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението.

144-годишнината от Освобождението на България ще приключи с прожекция на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. и ще се следи от площад „ Цар Асен I “ пред крепостта Царевец.

Организатори са Община Велико Търново, Национален боен университет „ Васил Левски “ и Великотърновска Света митрополия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР