Националните външни оценявания в 4. и 10. клас да се

...
Националните външни оценявания в 4. и 10. клас да се
Коментари Харесай

Директори: Изпитите за 4 и 10 клас без оценка

Националните външни оценения в 4. и 10. клас да се проведат по авансово оповестения график, само че да не са наложителни. Да не се слага оценка, а резултатите да са единствено ориентир за промяна на образователните стратегии.

За това упорства Съюзът на работодателите в системата на националната култура след продължителни съвещания с учебни шефове и преподаватели от цялата страна, написа " Марица ".

Позицията на браншовата организация е в двата дни сред локдауна и пролетната почивка – 1 и 2 април, образователните занятия още веднъж да са в електронна среда и учениците да не се връщат в клас.

За дванайсетокласниците се упорства да се върнат към присъствена форма от 5 април, съгласно графика си за образователното време;

От 12 април, когато свършва пролетната почивка,  да бъдат възобновени присъствено образователните занятия за детските градини, за начален курс в учебно заведение и за най-малко още три випуска на ротационен принцип, като бъде приложена периодично повтаряне присъствено за по 5 образователни дни и след тях прекосяване в електронна среда. 

Съюзът на работодателите в системата на националната култура държи незабавно след априлската почивка да бъдат оповестени измененията в изпитното наличие за НВО в 7. клас и ДЗИ в 12 клас, като бъдат съобразени с продължителното осъществяване на образование в електронна среда.

Организацията няма да се опълчи на МОН, откъдето към този момент провеждат НВО в 4. и 10. клас. Но счита за по-удачно явяването на тези проби да е по избор и без оценка, а резултатите да са единствено база за промени в образователните стратегии. 

По отношение на НВО в 4.- клас и до момента оценката не влияеше на триумфа на ученика. Но резултатите на десетокласниците се вписват в дипломата за приключена първа степен на гимназиално обучение за учениците от обединените учебни заведения и служат за кандидатстване при спомагателния банкет в гимназиите - за довеждане докрай на приблизително обучение.

Според шефовете при към този момент втора образователна година образование от разстояние в електронна среда, е безусловно неотложно в края на тази да бъдат планувани и извършени присъствено изходни външни оценения по всички предмети във всички класове, Уточнява се те да бъдат без оценка, която да въздейства на годишния триумф на ученика, а резултатите да се имат поради за определяне на наличните дефицити и пропуски в равнището на асимилиране на образователния материал. Логично по-късно е належащо да се провеждат действия за компенсиране. 

Миналата година изпитите в 4. и 10. клас бяха анулирани поради пандемията, а от НВО в 7. клас и от изпитните разновидности за матурите отпаднаха тематиките, изучавани по време на онлайн занятията. Така системата на процедура не засече до какво е довело образованието от разстояние във връзка с подготовката.

Общото мнение на учители и шефове е за трупане на съществени дефицити. Както „ Марица “ писа, входното равнище в Пловдивска област сподели утежняване на триумфа приблизително с една единица. На национално равнище обаче данните не бяха систематизирани, а наваксването остана ангажимент на преподавателите, като бе взето решение и за удължение на актуалната образователна година поради пропуските.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР