Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща лекарствата за онкоболни по

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща лекарствата за онкоболни по
Коментари Харесай

25 пъти разлика. Нова формула ще изравнява цените на лекарства за онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща медикаментите за онкоболни по нова формула. Целта е тя да ограничи надценките на тези препарати, с които те се продават в разнообразни лечебни заведения. Формулата беше въведена с корекция на Закона за здравното обезпечаване, призната от депутатите на второ четене в сряда.

Тя стана факт, откакто предходната седмица следствие на откри, че при някои от тези медикаменти има разлика от 28 пъти сред цените, на които другите лечебни заведения ги закупуват.

Лекарствата, които се ползват при онкологични болести, не са включени в цените на клиничните пътеки, по тази причина НЗОК ги заплаща настрана на цените, на които лечебните заведения са ги закупили. За тези лекарства здравното министерство би трябвало да провежда централизиран търг, а цените от него да важат за всички лечебни заведения. През последните няколко години обаче това не се случва.

През август 2023 година влиза в действие нов закон, който планува и случаите, в които не се организира търг. Той обаче основава причина за дефицит на медикаменти, поради което стопира да се ползва.
Какво плануват новите ремонти
Поправките, импортирани от депутатите на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ плануват изчисляването на цените на медикаментите да се прави по нова формула. С нея здравната каса ще заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, само че не по-висока от междинната претеглена стойност на продукта.

Промените плануват, в случай че се откри, че дистрибуторът е продал на болничното заведение лекарство на цена, която е по-висока от 20% от тази, на която той го е закупил, то търговецът ще би трябвало да заплати разликата на болничното заведение.

Поправката беше подложена на критика от депутати от " Възраждане " и " ИТН " (ИТН). Според тях действителната цена е тази, която е най-близо до най-ниската, а с препоръчаните промени цените още веднъж ще бъдат по-високи.

" Ако 50 лечебни заведения са го купили на 5 лева, 50 други са го купили на 50 лева, а други на 500 лева , то ще остане отново нереално висока цена, без да се регистрира тежестта ", сподели Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.

Според Васил Пандов от ПП-ДБ, един от вносителите на законопроекта, измененията ще доведат до понижаване на огромната разлика в цените на медикаментите.

" Това, което ще приемем, ще разреши да няма разлика от 25 пъти в цените на медикаментите. Има цени, които са близки до нулева стойност и в случай че приемем най-ниската стойност от всички вероятни, това може да докара до отвод от доставка на онкологични медикаменти ", сподели той.

Зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов разяснява пред бТВ, че чака след влизането на новата формула в действие за първите няколко месеца на НЗОК да бъдат спестени 10 милиона лв..
Разлика от 28 пъти
Разследването на демонстрира, че за едни и същи медикаменти здравната каса заплаща цени, при които разликата доближава до 28 пъти. Сред упоменатите лекарства са артикули на фирмите " Гриндекс " и " Тева " .

В случая на " Гриндекс " болничното заведение, която е отчела най-високата цена за закупуване на лекарството, е била " Света Марина " в Плевен.

През септември 2023 година тя е заплатила цена от 1349 лв. . Същевременно Военномедицинската академия в София е отчела най-ниската цена за същия медикамент – 74 лв. .

На въпроси на бТВ болничното заведение в Плевен оправдава високата цена със спешността при поръчката на лекарството. Оказва се обаче, че единствено месец преди този момент болничното заведение е заплатила съвсем същата сума за шестима други пациенти.

През септември лекарство на компания " Тева " е закупено от две частни лечебни заведения на цена от 1878 лв., което е равно на тавана на цената за този медикамент. Същия месец онкоболницата " Д-р Марин Мушмов " регистрира, че е закупила лекарството за 66 лв. - това е разлика от 28 пъти.

От " Тева " разясняват, че работят единствено с един дистрибутор в България, като цените, на които тя продава лекарството на дистрибутора са доста по-малки от тези, които частните лечебни заведения са заплатили.

Причината е, че цената на производител се пресмята от страната по специфична формула, след което се записва. Дистрибуторите имат право на най-много 10 лв. надценка над цената, която е записана от производителите. Същевременно производителите продават на лечебните заведения на цени, които са доста по-ниски от записаните.

Разследването на бТВ открива, че разликата се получава от обстоятелството, че търговците дефинират цената си по този начин, че да не повлияе на цените на другите европейски пазари. Това разрешава на дистрибуторите в България купуват медикаментите евтино и да я продават на доста по-висока.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР