Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на на финансите (МФ)

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на на финансите (МФ)
Коментари Харесай

Денков: НЗОК ще плаща 56 лекарства за сърдечни заболявания от 1 април

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на на финансите (МФ) осигуриха безвъзмездна терапия на сърдечните болести. От 1 април 56 медикаменти за хипертония, аритмия и други сходни болести ще се поемат напълно от НЗОК и ще бъдат безвъзмездни за пациентите.


" Сърдечносъдовите болести са съществена причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди индивида одобряват лекарства зя високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха най-високи цени в Европа, 75% от цената на медикаментите си ", сподели Денков. Той акцентира, че за 25 години битие на НЗОК нито едно държавно управление не откри запаси и воля да обезпечи гратис лекуване на пациентите.

" Миналата година обещахме да променим тази неправда и през днешния ден го свършихме ", акцентира министър председателят в оставка.

Денков означи, че тази смяна ще има и обществен резултат. " За българите с ниски приходи спестените средства ще са опция да си купят по-качествена здравословна храна, билети за спектакъл, кино, концерти ", добави той и добави, че в дълготраен проект това е мярка и против демографската рецесия, тъй като навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечносъдови болести.

По думите му мярка с значими позитивни, обществени и демографски последици е и премахването на студентските такси, които ще одобряват през днешния ден на Министерски съвет, от която ще се възползват 127 хиляди студенти и докторанти.

" Мярката е продължение на политиката на страната за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безвъзмездни, учебното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от I до XII клас ще са безвъзмездни ", заяви още Денков.

Премиерът в оставка заключи, че напъните си костват и би трябвало да продължат. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР