Националната телевизия на Япония съобщава, че бившият премиер Шиндзо Абе

...
Националната телевизия на Япония съобщава, че бившият премиер Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е загинал след покушението в Нара

Националната телевизия на Япония оповестява, че някогашният министър председател Шиндзо Абе е умрял в резултат на стрелбата против него в град Нара.

NHK се базира на информация от Либерално демократичната партия на Абе.

67-годишният политик беше прострелян с два патрона в гърдите и врата. Той бе откаран в болница в положение на сърдечен арест. Лекарите не са съумели да спасят живота му

Нападението стана по време на предизборна акция в град Нара. Абе е бил прострелян в тил от мъж на междинна възраст, някогашен член на военноморските сили на страната. Той е употребявал самоделно оръжие и е бил задържан от управляващите незабавно.

Японският министър председател Фумио Кишида приключи неотложно предизборната си акция и се върна в Токио, където разгласи основаването на спешен екип.

Посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Иманюел съобщи през днешния ден, че е " тъжен и шокиран " от новината за прострелването на Абе.

" Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на някогашния министър председател Шиндзо Абе. Той беше необикновен водач на Япония и хладнокръвен съдружник на Съединените щати. Правителството на Съединени американски щати и американският народ се молят за добруването на Абе, на фамилията му и на японския народ ", се споделя в изказване на Иманюел.

Абе ръководи Япония от 2006 до 2007 година и по-късно още веднъж от декември 2012 година до септември 2020 година Той е най-дълго управлявалият министър-председател на страната. При него Япония се пое изявен десен политически курс. Абе е един от упоритите бранители за проверка на пацифистката следвоенна конституция. В член 9 от конституцията Япония „ вечно се отхвърля от войната като суверенно право на нацията и от опасността или потреблението на мощ като средство за споразумяване на интернационалните разногласия “.

В неделя в Япония ще се проведат избори за Камарата на лордовете.

Очаква се Либерално-демократичната партия на Абе да завоюва безапелационна победа, което е евентуално да даде скорост в дебата за смяна на конституцията. Япония има едни от най-строгите закони за използването на оръжия в света и се счита за една от най-безопасните страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР