Националната служба за съвети в земеделието осигурява безплатни консултантски услуги

...
Националната служба за съвети в земеделието осигурява безплатни консултантски услуги
Коментари Харесай

Младите хора могат да ползват безплатни консултантски услуги по линия на ОСП


Националната работа за препоръки в земеделието обезпечава безвъзмездни консултантски услуги за младежите по линия на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Това разгласи Евгений Иванов, специалист към НССЗ по време на семинар „ Възможности за бизнес за младежите по линия на ОСП “ в Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ в Свищов, който се провежда от Асоциацията на земеделските производители в България по план CAP-HOT SPOT, съфинансиран от Европейска комисия. Националната работа за препоръки в земеделието работи по подмярка 2.1.1. „ Консултантски услуги за аграрни и горски стопани “, като дава консултанстки пакет А2Б - в помощ на младите фермери по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020. Също по този начин младите могат да употребяват и консултантския пакет по подмярка 2.1.2 „ Консултантски услуги за дребни аграрни стопанства “ в помощ на дребните стопанства.

Студентите се заинтригуваха от положителните практики, показани от Даниела Иванова, специалист към НССЗ. Тя описа за стопанството на Цветомир Цанков, който е млад аграрни собственик и е кандидатствал по подмярка 6.1. „ Стартова помощ за млади аграрни стопани от ПРСР 2014 – 2020 през приема от 2015 година, като към тази година е бил на възраст 22 години. Стопанството съставлява трайно насаждение от сливи с повърхност 14.141 декара отглеждани по методите на биологичното произвеждане и е в Стражица, област Велико Търново. Чрез финансирането по плана се реализира разширението на площите с трайни насаждения с спомагателни нови 10 декара, като общата повърхност на трайните насаждения доближава 24.141 декара. Чрез финансирането по плана се закупува и земеделска техника в стопанството, а точно самоходна косачка, изясни Иванова.

Тя показа още една добра процедура, която е на младата Паулина Андреева, която е кандидатствала по подмярка 6.1. „ Стартова помощ за млади аграрни стопани от ПРСР 2014 – 2020. Стопанството се намира в землището на град Павликени и град Сухиндол, като съставлява два пчелина с 201 броя пчелни фамилии отглеждани по методите на биологичното произвеждане. Пчелните фамилии се отглеждат в пчелни кошери от системата Дадан Блат.

Чрез финансирането по плана се реализира увеличение на броя на пчелните фамилии с спомагателни нови 65 броя, които също се отглеждат по методите на биологичното произвеждане. По този метод общият брой на пчелните фамилии доближава 266 броя. Чрез финансирането по плана се закупува и в допълнение съоръжение в стопанството, а точно пчеларска центрофуга.

Семинарът беше открит от доцент доктор Марина Николова, началник на катедра „ Аграрна стопанска система “ и на магистърска стратегия „ Агробизнес “ в Стопанската академия в Свищов. Тя показа, че образованието, науката и бизнесът би трябвало да работят в тясно съдействие. По този метод студентите се срещат с практиката и опита, като излизат с по-добри познания и подготовка за пускане на личен бизнес в агросектора. Таня Георгиева, специалист по плана CAP – HOT SPOT срещна младежите с ограниченията и схемите на ОСП, които може да употребяват, с цел да развиват личен бизнес, както и финансовите принадлежности за сполучлива реализация на концепциите си. Тя описа повече за политиката и задачите на ОСП, както и за самия план, който се реализира от АЗПБ.



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР