Националната служба за охрана (НСО) ще трябва да оповести как

...
Националната служба за охрана (НСО) ще трябва да оповести как
Коментари Харесай

Съдът разпореди НСО да каже как взе решения за охраната на Местан

Националната работа за защита (НСО) ще би трябвало да оповести по какъв начин взима решенията за защита. Това ще стане след предписание на Върховния административен съд (ВАС), с което службата е задължена да даде информация по съответен случай - смяна в защитата на някогашния ръководител на Движение за права и свободи и водач на партия ДОСТ Лютви Местан.

Случаят от декември 2015 година закупи общност, откакто някогашният първи в Движение за права и свободи беше „ разжалван “ от почетния водач на придвижването Ахмед Доган. Тогава Местан беше заставен да се укрие в посолството на Турция в София, а казусът повдигна доста въпроси за това дали службите, и съответно НСО, не работят по партийна повеля.

Без това да е предмет на делото против НСО, което беше заведено от OFFNews с поддръжката на Програма Достъп до информация, с разпореждането на съда службата да оповести в кой миг тъкмо е взето решението за Местан, се чака да бъде хвърлена светлина върху механизма, по който в службата се взимат решения за защита на един или различен политик или магистрат.

Случаят с Лютви Местан е христоматиен и във връзка с секретността, в която работи НСО, както и по други случаи, в които се ползват двойни стандарти. Получава се даже по този начин, че в едни случаи службата оповестява не имената на охраняваните лица, а единствено длъжностите им, само че в други случаи обществено се афишират решенията за това кого тъкмо охранява НСО. В същото време се оказва, че информацията за свалянето на защита на обещано лице, откакто е открито, че против него няма към този момент съответна опасност, е загадка.

Със свое решение от 30 март 2018 година съдът задължи началника на НСО да даде информация и за това по какви правила е работила профилираната комисия в службата, която взима решения за защита на така наречен "ВИП-ове ". Отговорът на този въпрос беше отхвърлен от началника на НСО с аргумента, че съставлява държавна загадка.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР