Националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации и лозунги, а изисква

...
Националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации и лозунги, а изисква
Коментари Харесай

Президентът: Решаването на важните проблеми за българското общество в 48-ото НС е труден, но не невъзможен процес

Националната сигурност не търпи аматьорски тълкования и лозунги, а изисква гаранции, професионализъм и отговорно отношение, акцентира Румен Радев на съвещания с парламентарната група на „ Демократична България “

Случващото се през последните дни в българския парламент не дава отговор на упованията на българските жители. Очакваната консолидация за намиране на сполучлива формула са сформиране на ръководство, за решение на значимите проблеми отива в друга посока – към повишаване на борбата, на опълчването, на чертането на нови разграничителни линии. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на консултациите за сформиране на държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание, извършени през днешния ден с представители на парламентарната група на „ Демократична България “.

Държавният глава съобщи, че в Народното събрание няма дребни и огромни политически сили и отговорността е обща. „ На последните избори българските жители не гласоподаваха доверие на нито една политическа мощ сама да ръководи. Напротив – Народното събрание е фрагментиран и това прави напъните за лъчение на болшинство, за консолидиране на напъните за решение на значимите проблеми пред българското общество сложен, само че не неосъществим развой “, означи президентът Радев.

Държавният глава изрази вяра в границите на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за образуване на кабинет, само че в случай че постоянен кабинет не може да бъде формиран, той ще връчи последния мандат през март. Президентът добави, че с провеждането на консултациите цели да направи оптималното за сформиране на постоянно държавно управление, като се даде време за разговор и за отдалечаване на нападателната предизборна изразителност на партиите, с цел да се одобряват значими закони. „ Надявам се това в действителност да оказва помощ и да има разсъдък “, настоя президентът.

Държавният глава уточни още, че връчването на мандатите за сформиране на държавно управление ще бъде ситуирано по този начин във времето, че в случай че кабинет не може да се образува, предварителните избори да не се проведат през тежки месеци, каквито са януари и февруари. „ Рискът да има още по-малка изборна интензивност в тази обстановка е действителен “, съобщи Румен Радев.

„ Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, с цел да има избори през март “, заяви президентът и добави, че той носи отговорност за насрочването на датата за предварителния избор. По думите на Румен Радев, той ще се съобрази с политическите обединения, в случай че всички те обществено заявяват подготвеност за осъществяване на предизборна акция през декември, по време на празниците.

Във връзка с решението на 48-ото Народно заседание за даване на въоръжение на Украйна президентът уточни, че националната сигурност е фундаментът на държавността. „ Солидарността е стожер на единството в НАТО и на неговите качества да реагира при рецесии, само че тази отговорност към Алианса се базира на първо място на способността на страната ни да генерираме и поддържаме нашите отбранителни качества “, съобщи Румен Радев и добави, че в обстановка на вилнееща на километри от България война това е най-важният ангажимент. „ Въоръжените сили са извънредно комплициран организъм. Съвременните оръжейни системи са високотехнологични, комплицирани комплекси и те имат доста свързани между тях детайли и подсистеми “, съобщи президентът и настоя да се регистрира нуждата от време за обмисляне на разнообразни аспекти като техника, въоръжение, логистика, образование, подготовка и други.

Държавният глава съобщи, че е свикал няколко съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност, отдадени на нуждата от рационализация на Българската войска. „ Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски тълкования и лозунги, а изисква гаранции, професионализъм, а не празнословие “, уточни Румен Радев. Президентът подсети и че позицията на някои страни от Източна Европа за присъединение на Украйна към Алианса, която той не поддържа, не получи поддръжка и от страна на НАТО.

Председателят на ПГ на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи, че за сформиране на устойчиво ръководство в границите на 48-ото Народно заседание се изисква освен аритметика, а слагане на цели и основаване на такава структура и атмосфера, тъй че българските жители да са уверени, че това не е „ безпринципна колекция “, която усвоява властта. „ Ключът оттук насетне постоянно ще бъде разговорът и търсенето на форми на съдействие, само че е значимо това да не е безпринципно “, уточни Христо Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР