Националната опера и балет в Скопие открива новия сезон на

...
Националната опера и балет в Скопие открива новия сезон на
Коментари Харесай

Операта в Скопие открива сезона с постановка на Пламен Карталов

Националната опера и балет в Скопие открива новия сезон на 16 септември с операта „ Лидия от Македония “ под режисурата на Пламен Карталов.

„ Лидия от Македония “ е написана през 2001 година Неин създател е Ристо Аврамовски и се счита за една от най-хубавите македонски опери. Създадена е по поръчка на тогавашния Македонски национален спектакъл. Либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция.

„ Това е библейска история за живота на св. Лидия, считана за първата християнка в Европа “, споделя Пламен Карталов. Той добавя спомените си и с роман за мястото, където е храмът за поклонение пред светицата, който се намира край античния град Филипи, близо до Кавала.

Там на красивия древен амфитеатър по покана на кмета на Кавала Константинос Симитсис през 2013 година Софийската опера показа операта „ Дон Карлос “ от Джузепе Верди в границите на фестивала „ Филипи Тасос ”.



В Скопие спектакълът „ Лидия от Македония “ ще дирижира Иван Еминович, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски. Ефектни са сценографията на Панче Минов и костюмите на Елена Дончева. Ролята на Лидия ще извърши Наде Талевска Спасовска, а св. Павел ще бъде Игор Дурловски.

Операта неведнъж се връща в репертоара на театъра след нейната премиера в режисурата на Пламен Карталов. Представена е и на интернационалния фестивал „ Охридско лято “.

Преданията за светицата водят в първите дни на одобряването на християнската религия. Лидия, която боядисвала пурпурните платове за римските сенатори, приютила Апостол Павел по време на неговите пътувания, разказани в „ Деяния на Апостолите “. Тя и фамилията й приели християнството и били грубо осъдени от римляните. Смята се, че Лидия е първата европейска християнска светица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР