Националната художествена галерия представя изложбата Никола Танев. На път по

...
Националната художествена галерия представя изложбата Никола Танев. На път по
Коментари Харесай

Изложба с картини на Никола Танев в Националната галерия

Националната художествена изложба показва изложбата " Никола Танев. На път " във връзка 130-годишнината от рождението на огромния български художник и живописец.
" Никола Танев в действителност доста е обичал своята специалност, обичал е да рисува където и да отиде. А тази настройка би трябвало да е доста ясна и за нас, само че ние в този момент го вършим доста по-лесно с телефона си или фотоапарата – да запазиш, да задържиш този прелестен момент на удивление, на наслаждение, несъмнено, с цел да го споделиш с някого. И ми се коства, че има едно необикновено положително отношение към света на художника, чиято биография въпреки всичко не е толкоз безоблачна и безгрижна, само че въпреки всичко той резервира този оптимизъм и това умеене " , споделя Яра Бубнова, която е шеф на Националната изложба.
 Смени пейзажа! - Самостоятелна галерия на Калия Калъчева " Смени пейзажа! " - Самостоятелна галерия на Калия Калъчева
На 7-ми  ноември (събота) от 14:00 до 20:00 ч. – при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения – маски и отдалеченост га...

" Тази галерия си слага за цел да покаже един малко по-различен Танев от този, който познаваме – по-интимен, по-частен и най-важното на път. Танев е пътуващият български художник. Това е неговият метод на живот, по тази причина и тази галерия разчита доста на документи от всички негови пътувания. Всичко е документирано, това са рисунки, скици, фотографии, писма.
Има извънредно доста писма, дори не знам дали той не написа повече, в сравнение с да рисува, той всеки ден създава текстове – било то в дневници или писма до околните, част от тях са съвършено илюстрирани. Снима доста, всичко е усърдно подредено в албуми, той натрупа мемоари за пътуванията и живота си " разкрива кураторът на изложбата Иво Милев. 

Никола Танев е роден на 5 декември 1890г. в Свищов. Учи в Парижката академия за декоративни изкуства при проф. Пол Реноар и проф. Манжан. Излагал е свои произведения на 28 независими изложения в България и още 27 по целия свят, измежду които в Италия, Франция, Германия, Испания, Швеция, Румъния и други.
 Откриха човешка ДНК в произведения на Леонардо Откриха човешка ДНК в произведения на Леонардо
Биолози и историци от Австрия и Италия изследваха състава на биологичния материал в седем рисунки на Леонардо да Винчи. Те разкрили неочак...
" Най-интересното е, че могат да се видят освен картините, а и всичко останало, което заобикаля творчеството му – подготвителните скици и мненията му за местата. Тази галерия е доста оптимистична и подобаваща за тежката 2020 година, когато съвсем никой на никое място не пътуваше. И ние имаме някакви копнежи, стремежи да посетим тези места, които сме виждали, и тази галерия дава опция да си представим метода на живот на художника Никола Танев.
Той е един от доста обичаните художници в българската история на изкуството, само че доста постоянно е представян единствено с пейзажите си от България. В дадения случай има доста разнообразни неща от всички точки, които той е посетил. Тук има работи от сбирката на Националната изложба, предоставени от частен колекционер точно тъй като географията тогава е по-широка. Представени са и документите от архива на Танев, където могат да се прочетат усещания за тези места ", добавя Бубнова.

" Самата експозиция е замислена и осъществена, тъй че да подхожда на нещата, които са изложени и внушенията, които желаеме да създадем. Искаме да създадем една атмосфера на фамилиарност и по-близко контактуване с творбата. Повечето неща са дребни скици, ескизи, маслени етюди, даже са експонирани във типа, в който са съхранявани, тъй че контактът да бъде по-пълноценен. Изложбата е отворена от няколко дни, само че мисля че всеки би трябвало да пристигна да я види, за я почувства самичък ", безапелационен е Милев.

 Продават картина на Чърчил с обичаното му уиски Продават картина на Чърчил с обичаното му уиски
Картина на Уинстън Чърчил с присъединяване на обичаната марка уиски на английския водач от Втората международна война ще бъде пусната в продажба...
" Пандемията ни се отрази доста зле, чисто от психическа позиция, тъй като тази неустановеност и некадърност да вършиш това, което би желал, несъмнено, оставя доста тежка диря. Затварянето или какво обичаме да споделяме локдауна ни се отрази и финансово, тъй като няма билети, няма продажби в нашите магазини, няма събития, ние вършим много концерти, и това е административно страшната част на затворените институции. Да се надяваме, че тази година ще протече доста по-нормално и с доста повече оптимизъм при срещите с изкуството. " пожелава си директорката на галерията.
Изложбата с картини на Танев ще остане отворена за гости до края на месец март 2021 година.
Автор: Габриела Андреева


 Националната изложба показва - Никола Танев. На път Националната изложба показва - Никола Танев. На път
Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп. Навършиха с...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР