Националната художествена академия, съвместно с Държавна агенция Архиви, Община Бургас

...
Националната художествена академия, съвместно с Държавна агенция Архиви, Община Бургас
Коментари Харесай

Академията като съдба

Националната художествена академия, взаимно с Държавна организация " Архиви ", Община Бургас и Художествената изложба " Петко Задгорски " - Бургас, показват галерия, отдадена на огромния български художник и дълготраен учител в Художествената академия проф. Илия Петров. Изложбата е част от музейната стратегия на Националната художествена академия и може да бъде прегледана до 9 март. Куратори са доктор Милена Балчева-Божкова и Иво Райков, научи ДУМА от Диди Спасова, началник отдел " Връзки с обществеността " на НХА.
В продължение на година изследователският екип, работещ по плана, насочва вниманието си към един от най-интересните интервали от креативното развиване на Илия Петров - този, обвързван с Художествената академия и първите години след дипломирането му. Първото междувоенно десетилетие има огромно значение в процеса на образуване на художника, заради което откривателите постоянно намират аргументи да не престават да го учат и проучват. Това е време на първите професионални опити в света на изкуството, време на непрестанни лутания, време, в което се образува ярката характерност на създателя - еднообразно внушителна и в живописта, и в рисунката.
Годините в Академията оставят дълбока следа в креативния път на художника. Началото е през далечната 1921 година, когато осемнадесетгодишният Илия прекрачва прага на Държавната художествена академия. От ателието на обичания професор Никола Маринов през състезанието за специализация до изложбата доклад за наученото в странство - всеки значим момент от живота на художника се трансформира и в неделима част от историческата хроника на Академията. Свое естествено място в експозицията намират и творбите му от втората половина на десетилетието, които са неразривно свързани с времето, прекарано в Мюнхен, с въздействията на немския експресионизъм, с носталгичната горест по родното и вглеждането в света на другия.
Важен миг от житейските странствания на Илия Петров е състезанието за учител по живопис в Академията през 1940 година, който той печели в оспорвана борба с бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на предишния век се затваря значима страница от развиването на художника. Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, само че към този момент в друга, неокласическа хармония. В идните години той ще се обръща по-често към портрета, пейзажа и фигуралната комбинация, а творчеството му от 20-те години ще остане задълго защитавано в досиетата и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето наново разкриване.
В изложбата могат да се видят събрани над 40 творби от Музейната колекция на Националната художествена академия, Националната изложба, Художествената изложба " Елена Карамихайлова " - Шумен, Дарение " Колекция Светлин Русев " - Плевен, Историческия музей в Панагюрище и частни сбирки.
С цел обогатяване на историческия роман в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна организация " Архиви ", Архива на Съюза на българските художници и Архивния фонд на Националната художествена академия. Проектът се финансира по програмата на НХА за присъщата й научна и художественотворческа активност.

Съпътстващи събития със свободен достъп

- Иво Райков ще изнесе на 27 февруари от 18 ч. лекцията " Илия Петров - Отвъд родното, оттатък другия "

- Д-р Милена Балчева-Божкова ще изнесе на 28 февруари от 18 ч. лекцията " Големият конфликт. Из хрониките на един научен конкурс "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР