Националната художествена академия е платила с пари за студентски стипендии

...
Националната художествена академия е платила с пари за студентски стипендии
Коментари Харесай

Художествената академия дадена на прокурор за отклонени пари за стипендии, възстанови ги

Националната художествена академия е платила с пари за студентски стипендии друго и е била дадена на прокурор, защото те са били целеви и решението на академичното ръководство е нарушило закона.

Две години по-късно НХА е възстановила средствата, излиза наяве от разкрита част от отчет на Сметната палата.

Публикуването ѝ в началото не е било допустимо, защото по закон при данни за осъществено закононарушение материалите би трябвало да се пратят в прокуратурата, без да се разгласяват. След като от държавното обвиняване са уведомили СП, че няма да образуват досъдебно произвеждане или че са го прекратили, условният гриф " секретно " е изнемощял. Констатациите бяха оповестени в уеб страницата на Палатата през вчерашния ден.

През 2018 година с целеви прехвърляния, предоставени от бюджета на МОН за погашение на стипендии за студенти, докторанти и специализанти, са финансирани разноски за външни услуги в нарушаване на бюджетната дисциплинираност - пишат инспекторите. От академията обаче платили за стипендии общо 551 191 лв. при планувани 743 040 лева Остатъка от 191 849 лева управлението на НХА пренасочило.

Това се е случило, макар че Академичният съвет на НХА не е взимал решение остатъкът за стипендии (въпросните 191 849 лева.) да се изразходва за покриването на разноски за външни услуги.

Липсва и нещо наложително - мнение на Контролния съвет на НХА по отношение на разходването на целевите средства за стипендии, което би трябвало да рапортува пред Академичния съвет и Общото заседание.

След констатациите и даването на НХА на прокурор от Сметната палата е взето решение за възобновяване на сумата по бюджета на Академията за 2020 година Решението взема Академичният съвет. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР