Националната галерия представя изложбата на Анна Бояджиева в дома на

...
Националната галерия представя изложбата на Анна Бояджиева в дома на
Коментари Харесай

Националната галерия стартира проекта си `В дома на Вера Недкова` с изложба на Анна Бояджиева

Националната изложба показва изложбата на Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова. Изложбата ще бъде открита на на 31 януари, четвъртък, в 18.00 часа в Къща-музей „ Вера Недкова “ и ще бъде отворена за визити до 5 май 2019 година

„ В дома на Вера Недкова “ е нова стратегия на Националната изложба за поредност от изложения, полемики и срещи в пространството на Къща – музей „ Вера Недкова “. 

Апартаментът, който художничката населява през годините, ни вкарва в нейния персонален креативен свят, изпълнен с доста уют и фамилиарност. Той е бил припознаван от самата нея като пространство за шерване. Тази концепция стои в основата на програмата за продължение на волята на Вера Недкова, нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Проектът започва с присъединяване на Анна Бояджиева. Професор в НХА, тя работи в региона на актуалния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като употребява разнообразни материали, техники и технологии.

На пръв взор несъвместими в креативните си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един новаторски метод, като изображенията минават от едно пространство в друго чрез обекти и триизмерни облици. Идеята е да се потърси друга позиция на разбиране, както и образна връзка сред творчеството на двете авторки. Работите им намират общ разговор, концентриран върху фигурата и женската сензитивност.

„ Дръзкият нюанс и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контрастност с моите бели пластични форми, построени от разнообразни материали - текстил, синтетика, хартия, железни влакна и други. Дълбоко свързани и извънредно разнообразни – такова е моето чувство за този образен опит и съвместяване на творчество и персонални ориси “, споделя Анна Бояджиева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР