„Националната ДНК база данни, която се намира в Института по

...
„Националната ДНК база данни, която се намира в Института по
Коментари Харесай

Криминалист разкри какъв най-вероятно е профилът на убиеца на Виктория

„ Националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи се запълва от към 18 години, казусът е, че тя е дребна – в нея има няколко хиляди профила. При регистрацията в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи в общия случай не се снема ДНК заради липса на задоволително средства за проби”, изясни в студиото на „ Здравей, България” криминалистът Иван Савов във връзка убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Така на процедура полицията разполага с огромен регистриран контингент, само че с дребна опция да събира безспорни доказателства, какъвто е ДНК – профилът.
Фактът, че килърът е оставил доста и всевъзможни следи от себе си насочва полицията към версията, че нападението е по-скоро инцидентно от човек, който има полови претекстове или другият вид – да има персонален претекст и да е дебнал дамата.
„ Моето персонално чувство е, че този случай е закононарушение, обвързвано с човек с психологични отклонения. На първо място това е красива млада дама, която притегля погледите. Всичко става на място, което е много отдалечено. На такива места се крият доста хора с отклонения. Напълно е допустимо подобен човек да е направил въпросното действие ", съобщи криминалистът. „ Такива хора по-късно се държат друго след сходно действие. Има доста положителни профайлъри в Министерство на вътрешните работи, които към този момент се занимават с профила на причинителя. Единият вид такива хора вземат решение да се похвалят, тъй като това им дават в допълнение задоволство, вторият вид отиват да гледат какво става, а третият вид се покриват, но доста крепко се покриват. Това може да е бил естествен жител, които внезапно да е отключил някакво заболяване. Може да води даже двойнствен живот ", сподели още специалистът.
Вариантите за разкриването оттук насетне са, в случай че ДНК-следите, открити по жертвата, съвпаднат с данни в базата на Министерство на вътрешните работи. Ако обаче такова съвпадане не се откри, е доста значим психологическият профил, който ще се направи на причинителя, тъй като Министерство на вътрешните работи би трябвало да събере необятен кръг от обвинени, които да бъдат тествани и да се потърси съвпадане на ДНК.
„ Използването на това закононарушение за политически и рекламни цели е срамно и в този момент се измести фокуса от убийството на на една млада жена към митинги, политически интриги и разпределяне на присъди с лека ръка”, разяснява журналистът Стефан Ташев. Затова съгласно него е доста значимо казусът да се разкрие по най-бързия метод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР