Националната детска болница безспорно е най-дъвканата тема в здравеопазването ни.

...
Националната детска болница безспорно е най-дъвканата тема в здравеопазването ни.
Коментари Харесай

Каква да е табелката“ на националната детска болница – частна или държавна

Националната детска болница несъмнено е най-дъвканата тематика в опазването на здравето ни. Конкуренция може би ѝ вършат единствено диагностично-свързаните групи, една друга предизборна фантазия, която се появява, когато става дума за промени в бранша.

През последните седмици обаче разногласията стигнаха точката на шупване, откакто конгломератът " Търговска лига " съобщи желанието си да строи частна детска болница " Мама и аз " в София. Направи го със серия изявления в медиите, с проява на угриженост за детското опазване на здравето и даже леко надменно с декларацията, че планът към този момент има поддръжката на три огромни партии.

Моментът беше забавно селекциониран - в навечерието на следващите парламентарни избори. От компанията не прецизираха кои са тези три огромни партии, не че е мъчно да се досетим най-малко за две от тях, само че към този момент единствената политическа мощ, която намерено приказва против плана е " Демократична България ".

Кой се кани да строи частна детска болница в София?

Под шапката на фирмената група " Търговска лига " са Българският кардиологичен институт, лечебните заведения " Сърце и мозък " в Плевен и Бургас, Чайкафарма, Далл Бог: Живот и Здраве, Висококачествените медикаменти, АСБ Хелвеция. Може би най-шумно в последно време е към " Сърце и мозък " и планът им да строят болница от веригата в София. Идеята не е напълно захвърлена, получи утвърждението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров в навечерието на следващата Коронавирус вълна през 2021 година Той обаче беше смъмрен от президента Радев, че не е в този момент моментът да се мисли " за вероятно позволение за бъдещи частни мегаболници. " Проектът беше получил позитивни мнения от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ.

Като министър в оставка Асена Сербезова подписа отвод за разкриването на частна болница " Сърце и Мозък " в Казичене, последван от сигнал на " Сърце и Мозък " до прокуратурата поради " подозрения за корупция, корист със служебно състояние, търговия с въздействие и спор на ползи ".

Мотивът за отхвърли ѝ бяха резултатите от нов разбор и сложна оценка, осъществени наИзпълнителната организация " Медицински контрол " (ИАМН) по нейно предписание. Вследствие инспекцията ИАМН, която преди този момент беше дала утвърждението си,излезе с радикално противоположна констатация, че декларираните от " Сърце и Мозък " нови медицински действия " надвишават откритите потребности на популацията. "

В момента към този план се мълчи, само че не е изключено възкресяването му при новото управление на здравното министерство. Междувременно от " Търговска лига " обявиха новия си план - болница за майчино и детско опазване на здравето " Мама и аз ".

Какво възнамеряват?

Болницата ще има 28 високотехнологични клиники и отделения, свързани с майчиното и детско опазване на здравето. Проектът планува създаване на изцяло нова многоетажна постройка в самостоятелен имот, проектирана особено с тази цел и функционалност - да обслужва единствено детската болница. " Мама и Аз " в София ще приема и лекува деца и подрастващи от цялата страна, изключително по-тежки случаи, за които не може да бъде открита съответна експертна помощ на районно равнище, дават обещание от " Търговска лига ". Оттам твърдят, че до три години " фантазията ще стане действителност ", изискванията за лекуване ще са същите като в държавните лечебни заведения - то ще се заплаща от НЗОК, а доплащане не се планува.

Според поръчката " страната би трябвало да одобри въодушевено подадената ръка, защото планът не анулира, а подкрепя основаването на държавна детска болница, тъй като има още дузина педиатрични специалности, които болничното заведение няма потенциал да покрие ".

Естествено, реакцията на експертите в държавните лечебни заведения не закъсня и това е разбираемо, тъй като една такава структури ще притегли дребното лекари с педиатрични специалности и ще оголи детските им отделения. Може би измежду най-застрашените е СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " (по-известна като Педиатрията), която би била ядро на една национална детска болница.

Намеренията за частна детска болница са безапелационни, политическа поддръжка очевидно не липсва, а Министерството на здравеопазването бави топката.

Ще строи ли въобще страната болница?

Според обява в " Медиапул " - страната не се е отказала от нея, само че към момента търси терен. Търсенето на терени се оказа комплицирана процедура, която по този начин и не приключи в мандата на Сербезова, въпреки да бяха набелязани 5 местоположения.

Договорът, с който беше предоставено изследването на тези местоположения, обаче бе преустановен едностранно от Министерство на здравеопазването, поради закъснение на осъществяването. А служебното държавно управление е провело работна среща, след която следва още една - още веднъж по тематиката терен. До момента, след преустановяване на контракта с обединяването от компании " Детско здраве " на " Главболгарстрой " за 100 млн. лева, страната е на минус 9,2 млн. лева поради невърнат задатък. В държавната капиталова компания, която ръководи плана, са потънали 760 000 лева, които са отишли главно за заплати на борда на шефовете. Бордът следва да бъде заменен и да бъде възобновена сагата с търсенето на терен.

Докато организират работни срещи за избор на терен на държавна детска болница в Министерство на здравеопазването преглеждат и постъпилото от " Търговска лига " предложение за частна такава. Запитан наскоро за позицията му по тематиката, служебният здравен министър Асен Меджидиев избяга от съответен отговор с изказванието, че документите още не са стигнали до него. По-късно той получи " специфични поздрави " от " Търговска лига " за " сдържано-положителните си първи изяви по отношение на огромната нужда от плана ".

В същия смисъл беше и отговорът на ръководителя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, който трансферира топката към НЗОК, която преценя дали има нужда да закупи такава активност. Принципната позиция и на двамата е, че от детска болница има потребност. Против се оповестиха от Българската педиатрична асоциация и шефовете на лечебни заведения в София, в които има педиатрични отделения. Категорично против плана са и от гражданското придвижване " За същинска детска болница ".

След внушителния медиен отзив, в ново изказване в уеб страницата на Българския кардиологичен институт (част от " Търговска лига " ) оповестиха, че " манипулираните съперници на болница " Мама и аз " са " болшевики със зле прикрити филистерски ползи " в опазването на здравето. Стигнаха и по-далеч в констатациите си, че с " постоянните многомилионни държавни дотации и неприятно ръководство държавните лечебни заведения са същинският унищожител на опазването на здравето в България и това безсрамие би трябвало да спре ".

Те не изключват опцията след някоя и друга година " Мама и аз " да се трансформира в университетска болница, даже " може и би трябвало " да стане такава. От БКИ даже канят министър-председателя да посети лечебните заведения " Сърце и Мозък ", с цел да придобие усещане " какво минимум ще се сбъдне в София в близко бъдеще.

Дали има потребност от национална детска болница към този момент са се произнесли всички вероятни институции и съсловни организации в опазването на здравето. Каква ще е " табелката " ѝ, държавна или частна съгласно " Търговска лига " няма значение, значимото е да предлага качествена здравна услуга на децата, в тази ситуация и на майките им. И до момента в който страната се мотае с работни групи, а нишата стои празна, не е чудно, че се е появил искащ да я запълни. Даже е чудно, че това става едвам в този момент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР