Националната банка на Молдова одобри продажбата на 64% от капитала

...
Националната банка на Молдова одобри продажбата на 64% от капитала
Коментари Харесай

Български холдинг може да купи втората най-голяма молдовска банка

Националната банка на Молдова утвърди продажбата на 64% от капитала на втората по величина банка в страната Moldindconbank на Доверие - Обединен холдинг АД. Това се показва в известие на институцията, представено от Reuters.

Ако договорката стане факт, Moldindconbank ще бъде четвъртата молдовска банка, в която влиза задграничен вложител. Това ще помогне за стабилизирането на банковата система в страната, която получи поддръжка от Международния валутен фонд след абсурда с източването на над 1 милиард $ от няколко водещи трезора през 2014 година. Аферата стана известна в Молдова като "кражбата на века ". Тя провокира улични митинги, локалната валута се срина до рекордно ниски равнища, а инфлацията се увеличи до двуцифрени стойности.

В момента главният акционер в Moldindconbank е държавното управление на Молдова. Пакетът от акции, който се предлага за продажба, се прави оценка от Deloitte & Touché на 38.8 милиона евро.

Привличането на задгранични вложители е едно от изискванията, които МВФ и Световната банка сложиха при договарянето на избавителната стратегия. От Молдовската централна банка акцентират, че "привличането на външен мажоритарен акционер в Moldindconbank ще е от изгода за дъгосрочното развиване на банката и да увеличи нейната конкурентоспособност и качеството на услугите, които предлага на своите клиенти ".

Виж повече тук:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР