Национална синдикална федерация “Метал-Електро-КНСБ стартира изпълнението на проект “Сътрудничество за

...
Национална синдикална федерация “Метал-Електро-КНСБ стартира изпълнението на проект “Сътрудничество за
Коментари Харесай

Община Габрово – партньор в проект за гражданско участие в зелените политики

Национална синдикална федерация “Метал-Електро ”-КНСБ започва осъществяването на план “Сътрудничество за използване на зелени политики ”.

Основен сътрудник по него е Община Габрово.

Иновативният план е в границите на оперативна стратегия “Добро ръководство ”, BG05SFOP001-2.025 – “Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на осъществяване и мониторинг на политики и законодателства ”.

Основната му цел е повишение на успеваемостта на работническото присъединяване, информирането и реализирането на общинската политика в региона на опазването на околната среда. Чрез приготовление на компетентни синдикални представители по околната среда ще се покачат уменията за разговор, за търсене и анализиране на информация по отношение на екологичните въпроси. Чрез синдикалните активисти работниците ще могат да получават информация и да насочат оферти за възстановяване на трудовата среда, на изискванията за живот, да желаят подпомагане по екологични въпроси, които касаят обществения разговор.

Чрез взаимоотношението си със зелените представители общинската администрация в Габрово ще има опция да получава настояща информация за екологичното държание на бизнеса, за нуждата от внедряване на нови индустриални стандарти, щадящи околната среда, за плановете за преустрояване на заетостта и адаптиране на работните места към екологичните условия.

 „ Зеленото групово договаряне “ ще бъде подчертано като главен механизъм за одобряване на екологични правила в трудовия живот на предприятието. Зелените представители ще имат опция да вкарват този вид договорености и ще наблюдават за тяхното съблюдаване.

Резултат от плана ще бъде подписването на Меморандум и основаването на Съвет за по-устойчиво развиване към Община Габрово (чиято функционалност ще е консултативна, като ще интегрира дейностите на работническите представители и проектите за развиване на Община Габрово), който ще опосредства взаимоотношението на всички заинтригувани страни.

Целеви групи по плана са заети лица на отраслово и районно равнище – членове на комитетите и групите по условия на труд, синдикални деятели и ръководители на организации по места; структури на държавната и локална администрация, органи на държавна власт, чиновници на общини и агенции; районни неправителствени и цивилен организации, локални активисти; представители на мениджмънта и администрацията на предприятията в района. Споделянето на опит, информация, позиции и настройки са гаранция за намирането на оптимално ефикасни подходи за повишение на осведомеността и разбирането по въпросите на околната среда и здравето, кръговата стопанска система, и съществуващите зелени политики и опциите за тяхното надграждане.

Чрез взаимни действия на НСФ „ Метал-Електро “ и Община Габрово по осъществяване на съвещания, публични разисквания и осведомителна акция ще се увеличи осведомеността на заетите лица на отраслово и районно равнище, членовете на комитетите и групите по условия на труд, общинската администрация по отношение на: изменението на климата, въздействието върху здравето и стопанската система, въздействието на ежедневните ни действия върху климата, използването на екологични политики, на зелено групово договаряне, зелени умения и основаването на зелени работни места.

По-задълбоченото схващане на екологичните и здравните проблеми ще стимулира ангажирането на служащи и районни деятели като синдикални екологични представители. Те ще бъдат самодейни при създаването, използването и актуализирането на наредбите с съответно екологично наличие, както на равнище дружество – посредством груповото договаряне, по този начин и на районно равнище – посредством присъединяване им в Обществените препоръки по околна среда.

Партньорството на Федерацията с Община Габрово е с приоритет – възстановяване на средата за живот, изискванията на труд и здравния статус на популацията в района и в последна сметка – приближаване до задачите на Европейската зелена договорка. Така зелените въпроси ще се интегрират стабилно като част от обществения разговор като ще се увеличи доверието и към локалната власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР