Национална компания Железопътна инфраструктура обяви поръчка за проектиране и модернизация

...
Национална компания Железопътна инфраструктура обяви поръчка за проектиране и модернизация
Коментари Харесай

НКЖИ обяви търг за 54.3 млн. лв. за жп отсечката Искър - Елин Пелин. Отново

Национална компания " Железопътна инфраструктура " разгласи поръчка за планиране и рационализация на жп сектора Искър - Елин Пелин. Проектът е с планирана стойност 54.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Поръчката е по Механизма " Свързана Европа ". Срокът за подаване на офертите е 8 юни.Отсечката е част от продължаващото в границите на три програмни интервала модернизиране на жп линията от София до Бургас

Национална компания " Железопътна инфраструктура " разгласи поръчка за планиране и рационализация на жп сектора Искър - Елин Пелин. Проектът е с планирана стойност 54.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Поръчката е по Механизма " Свързана Европа ". Срокът за подаване на офертите е 8 юни.

Отсечката е част от продължаващото в границите на три програмни интервала модернизиране на жп линията от София до Бургас

Настоящата оповестена на търг права за рационализация Искър - Елин Пелин е част от провалилото се осъществяване на плана София - Елин Пелин. До фиаското се стигна, откакто НКЖИ повери строителството през 2016 година на компанията без опит в сферата - хасковската АБ, в обединяване с унгарската Kelet. По време на ръководството на Николай Събев договорът беше преустановен заради скромния прогрес. Така заради неприятно извършените търгове от страна на НКЖИ в този момент всичко стартира изначало с голямо забавяне.
Проектът
ЖП линия Искър - Елин Пелин е двойна, електрифицирана и с приблизителна дължина 15 км. Включва мост над река Искър, както и гара Искър и Казичене. Настоящата реорганизация би трябвало да обезпечи скорост от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните. Времето за осъществяване е 18 месеца.
Реклама
Останалата част от плана, по думите на зам.-министъра на превоза Красимир Папукчийски пред mediapool.bg излиза наяве, че останалата част от София до жп гара Искър ще се достроява от държавната " Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ).
Първият неуспех
Модернизирането на правата София - Елин Пелин със 120 млн. лева без Данък добавена стойност по Свързана Европа пък беше извоювано през 2016 година от обединяването " Келет - АБ ", с участници унгарската Kelet - UT и

Срокът за построяването на жп правата беше 4 години, т.е. до края на 2020 година След като не съумяват да го изпълнят, през януари 2021 година към контракта се подписва анекс за удължение на периода с още 3 години и 62 календарни дни. През май 2022 година по време на ръководството на транспортния министър Николай Събев договорът беше преустановен заради скромния прогрес. В тогавашната обосновка на министерството се споделяше, че компанията реализатор е направила главно доставки на материали, а действително осъществената работа е на 43%.
Реклама
Пред mediapool.bg зам. министърът на превоза Красимир Папукчийски разяснява, че " унгарско-българското обединяване е обжалвало решението за преустановяване на поръчката и сега се вършат опити въпросът да се реши с извънсъдебно съглашение, с цел да не се забави довършването на обекта.

Остава въпросът какъв брой досега коства на страната полуизградената жп права, за която ще има нови пращания по бъдещия търг.
Свързани публикации Държавната ТСВ и Варненския канал: рухване в дълбокото 20 август 2021, 10:51 Идват нови жп поръчки: интервалът 2021-2027 стартира с търг за 908 млн. лева за Видин - Медковец 23 февруари 2021, 16:20 Големият хасковски строител АБ ще има нов притежател 3 февруари 2020, 08:03 Защо се бавят бързите влакове 16 август 2019, 09:18
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР