Национална художествена гимназия Цанко Лавренов организира международен пленер Споделено в

...
Национална художествена гимназия Цанко Лавренов организира международен пленер Споделено в
Коментари Харесай

Художествената гимназия подготвя международен пленер с известни автори

Национална художествена гимназия " Цанко Лавренов " провежда интернационален пленер " Споделено в цвят ". Той ще бъде осъществен, откакто гимназиягта завоюва финансиране за 14 396 лева от Национален фонд " Култура " по „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и културни институти”. Творческото събитие ще се осъществя от 26 август до 31 август 2022 година
Прочетете още
В пленера ще вземат участие известните български и македонски художници: Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Георги Иванов (Жорж Трак), Мария Трпеска, Петър Чучулигов, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Стефан Анчевски, доцент доктор Стоян Дечев и гл. помощник доктор Юлиан Станкулов. Авторите имат богати креативен биографии, а част от тях са преподаватели в НХГ " Цанко Лавренов " и Национална художествена академия - София. Участниците ще имат опцията да рисуват в профилираните ателиета на Артрезидънс център на фондация " Тракарт-2000 " или на забавни места в град Пловдив. Подготвена е богата културна стратегия, обвързвана с пловдивската история и развиването на града. Пленерът ще приключи с обща галерия, която ще се открие на 31 август от 18 часа в културен център " Тракарт ".

Обмяната на опит и хрумвания, шерването на новаторски, положителни и работещи практики, използвани в просветителния развой, ориентиран към учениците са измежду главните предстоящи резултати. Идеята е пленерът да стане обичаен и да бъдат канени художници с педагогичен опит, които да споделят креативен нововъведения и типичен и модерни способи в преподаването на възпитаници с художествени заложби. Това ще бъде причина за основаването на взаимни действия сред учителите и учениците в учебните заведения по изкуства към Министерство на културата и ще разреши присъединяване на изявени художници в креативния и учебен развой.

В предстоящ проект се планува гостуването на създатели от разнообразни страни с обогатяващи европейските хуманни показа и модерни търсения в региона на образните изкуства на преподавателите в нашите институции за обучение и просвета. Част от творбите ще станат благосъстоятелност на НХГ “Цанко Лавренов”, което е метод да се разшири съществуващата сбирка на изявени български и задгранични създатели. Тази сбирка ще бъде налична за учениците и преподавателите и ще помогне за създаване на по-задълбочена визия от децата за опциите за креативно развиване в региона на образните изкуства. Проектът поддържа както професионалните създатели, по този начин и бъдещите създатели - създатели за интензивно участване на националната художествена сцена.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР