НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края

...
НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края
Коментари Харесай

НАТО показва мускули пред Русия с гигантски маневри

НАТО стартира през днешния ден в Норвегия най-големите си маневри от края на Студената война - метод да се подсети на Русия за солидарността на съдружниците макар подозренията, които вся президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Около 50 000 бойци, 10 000 автомобила, 65 кораба и 250 летателни апарата от 31 страни ще вземат участие в маневрите " Единен тризъбец 2018 " (Trident Juncture 2018), които целят да обучат Атлантическия алианс да оказва помощ на свои членове при положение на експанзия, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Обстановката в региона на сигурността в Европа се утежни доста през последните години ", акцентира генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг.

" Единен тризъбец " изпраща ясно обръщение на нашите страни членки и на всеки евентуален съперник: НАТО не търси борба, само че ще бъде подготвен да отбрани всички съдружници против всички закани ", съобщи той на конференция през вчерашния ден.

Макар че този " евентуален съперник " не се показва публично, в мозъците на всички е Русия. Тя показва военната си мощ и има 198-километрова обща граница с Норвегия в Далечния север.
Руската войска анексира Крим, продължава да дестабилизира източната част на Украйна, ускорява своите военни благоприятни условия в Арктика и през септември организира най-големите маневри в историята си в Далечния изток.

" Антируско " обучение

От своя страна, посолството на Русия в Осло съобщи, че вижда в " Единен тризъбец " " антируско " обучение. " Подобна активност наподобява провокационна, даже и в случай че се пробват да я оправдаят с чисто отбранителни цели ", сподели дипломатическото посланичество.

Москва от месеци показва неодобрение от настоящото усилване на западната военна мощност в района. Съединени американски щати и Англия взеха решение да ускорят разполагането на свои военни сили в Норвегия, с цел да аклиматизират войските си за боеве при тежки студове.

В началото на октомври говорителката на съветската дипломация Мария Захарова порица " дрънкането на оръжие " и даде обещание " ответен удар ".

" Водещите страни от НАТО ускоряват военното си наличие в района, наоколо до границите на Русия. Подобни безотговорни дейности ще доведат наложително до дестабилизиране на политическата и военната обстановка в Севера и до повишаване на напрежението ", насочи рецензии Захарова.

Напрежението се ускори в допълнение в събота, когато Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на Съединени американски щати от подписания през 1987 година Договор за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват.

Обвинявайки Русия в създаването на нова ракета, 9М729/SSC-8, американският президент заплаши да усили нуклеарния боеприпас на своята страна.

Беше ли доказан член 5 от Договора за НАТО?

Макар че Доналд Тръмп прави спорни изказвания за своите задължения към НАТО, изключително за член 5 и задължението за групова защита, американската войска взе участие в " Единен тризъбец " с най-големия контингент, включващ над 14 000 бойци и военноморска авиационна група.

" Обучаваме се в Норвегия, само че, несъмнено, уроците, научени от " Единен тризъбец ", са годни и за други страни ", означи Столтенберг.

Във вторник четирима американски бойци бяха леко ранени при верижна злополука на камиони, пренасящи техника.

Освен 29-те страни членки на Атлантическия алианс, в учението, което ще продължи до 7 ноември, вземат участие Швеция и Финландия.

Поканени са по двама наблюдаващи от Русия и Беларус. Генералният секретар на НАТО изрази вяра Русия " да заобикаля всякакво рисково държание ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР