НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато

...
НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато
Коментари Харесай

НАТО ще засили присъствието си около Швеция, ако тя се кандидатира за член на алианса

НАТО ще ускори наличието си към границите на Швеция, до момента в който се разисква нейната възможна поръчка за участие в Алианса. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред шведската национална телевизия СВТ, съобщи Ройтерс.

Швеция и прилежащата ѝ Финландия са отвън западния защитителен съюз, само че откакто Русия завладя Крим през 2014 година и атакува Украйна по-рано тази година, държавните управления в Стокхолм и Хелзинки премислиха своята политика за сигурност и тяхното бъдещо участие в НАТО става все по-вероятно. По време на процедурата по възможното им приемане, която би траяла към година, двете северноевропейски страни желаят да получат гаранции за своята сигурност, означи Ройтерс.

" Убеден съм, че ще намерим решение за нужната за Швеция сигурност през преходния интервал ", сподели Столтенберг. Той увери, че от момента, в който Швеция се кандидатира за член и страните от НАТО се съгласят с това, поражда " мощен ангажимент от НАТО да може да подсигурява сигурността на Швеция ". По думите му това ще включва засилено военно наличие на алианса към границите на Швеция и в Балтийско море.

Очаква се по-късно този месец Швеция и Финландия да решат дали да подадат поръчка за участие в Организацията на Северноатлантическия контракт.

Москва предизвести Стохолм и Хелзинки, че ще понесат " съществени последици ", в случай че влязат в НАТО, и че може да разположи в съветската Калининградска област хиперзвукови ракети и нуклеарни оръжия. Анклавът Калининград (бивша Източна Прусия) граничи с Полша и Литва и има изход към Балтийско море.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР