НАТО оценява положително готовността на Русия за дипломатически разговори следващата

...
НАТО оценява положително готовността на Русия за дипломатически разговори следващата
Коментари Харесай

НАТО няма да позволи Русия да създаде втора категория членове на алианса

НАТО прави оценка позитивно готовността на Русия за дипломатически диалози идната седмица, само че не може да одобри основаването на второкласен съдружници, които не може да пази, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг след онлайн диалог на външните министри на страните членки.

" Готови сме да обсъждаме контрола над въоръженията с Русия - стандартни и нуклеарни - само че това би трябвало да става на реципрочна основа. Това е друго от едностранното налагане на ограничавания.... не можем да се окажем в обстановка, в която ще имаме членове на НАТО, които като алианс няма да бъде разрешено да пазиме ", цитира думите му " Ройтерс ".

През декември Москва оформи едностранно в план за съглашение - още преди да е ясно даже дали ще има договаряния - претенции за правно обвързващи гаранции за сигурност, измежду които НАТО ще се откаже от всякаква военна интензивност в Източна Европа и Украйна. Едно от тях е за отдръпване на към този момент построена натовска инфраструктура до положението от 1997 година, т.е. преди да стартира приемането на някогашните страни от Варшавския контракт и някогашна Югославия.

Поради болестта от COVID-19 на външния министър Теодора Генчовска на диалога България бе представлявана от заместничката ѝ Ирена Димитрова. Тя е с 20-годишна кариера в дипломацията, като през последните четири години оглавяваше отдел " НАТО " в дирекция " Политика за сигурност " на ведомството, била е в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел и е специализилала в Европейския център за проучвания по въпросите на сигурността " Джордж Маршал ", Германия.

Струпването на съветски войски покрай границата с Украйна продължава, сподели още Столтенберг. Той посочи, че по всички контакти с Русия се водят съвещания със страните членки. Всяка страна би трябвало да бъде свободна сама да избира своя път, добави той.

30-те съдружници са обединени против съветски военни дейности в Украйна, заяви в " Туитър " американската задача в НАТО. " Пред иСъвета НАТО-Русия външните министри подчертаха потребността от дипломация, разговор и понижаване на напрежението ", се споделя още в позицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР