НАТО няма позиция относно касетъчните боеприпаси, тъй като някои съюзници

...
НАТО няма позиция относно касетъчните боеприпаси, тъй като някои съюзници
Коментари Харесай

НАТО няма позиция относно касетъчните боеприпаси, всяка страна ще решава сама

НАТО " няма позиция " по отношение на касетъчните муниции, защото някои съдружници са забранили потреблението им, а други - не. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от в. " Гардиън ".
Той акцентира, че в тази ситуация това ще бъде решение на обособените държавни управления, а не на НАТО в целокупност.

 

По-рано през днешния ден " Вашингтон пост " заяви, че американският президент Джо Байдън е одобрил даването на касетъчни муниции на Украйна.

Въпреки това Столтенберг означи: " Изправени сме пред брутална война и би трябвало да не забравяме, че тази грубост дава отражение, всеки ден виждаме жертви и касетъчните муниции се употребяват и от двете страни. Русия употребява касетъчни муниции, с цел да нахлуе в друга страна. Украйна употребява касетъчни муниции, с цел да се пази ".

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк съобщи, че Украйна би приветствала сходна доставка, тъй като тези муниции биха оказали " извънредно психо-емоционално влияние " върху съветските сили.

От своя страна, Германия съобщи, че ще продължи да съблюдава Конвенцията за касетъчните муниции и ще се въздържа от доставката им на Украйна.

Human Rights Watch прикани Русия и Украйна да спрат да употребяват касетъчни муниции и прикани Съединени американски щати да не ги доставят. Правозащитната организация сподели, че както съветските, по този начин и украинските сили са употребявали оръжията, които са умъртвили украински цивилни жители.

Боеприпасите, неразрешени от над 120 страни, нормално освобождават огромен брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безсистемно в необятна област.

 

Германия е срещу изпращането на касетъчни муниции за Украйна, сподели през днешния ден немската министърка на външните работи Аналена Бербок, представена от Ройтерс.

 

Тя съобщи това единствено ден откакто американски чиновници оповестиха, че Вашингтон възнамерява да достави Киев с сходни оръжия, които са неразрешени от множеството страни поради капацитета им да убиват и осакатяват цивилни.

 

Правозащитни организации се опълчиха на сходна стъпка, а Бербок сподели, че Германия, в качеството ѝ на една от 111-те страни страни по Конвенцията за възбрана на касетъчните муниции, се придържа към същата позиция.

 

Съединени американски щати не са утвърдили конвенцията, показва Ройтерс.

Попитана за коментар за изявленията на американски чиновници, Бербок сподели пред публицисти по време на конференцията за климата във Виена: " Следя известията в медиите. За нас, като страна, която е страна по Конвенцията от Осло, тя е в действие. "

 

Бербок имаше поради Конвенцията за възбрана на касетъчните муниции, която бе подписана в норвежката столица през 2008 година Този интернационален контракт не разрешава използването, съхраняването, производството и предаването на касетъчни муниции на други страни, написа Българска телеграфна агенция.

 

Употребата на касетъчни муниции в обитаеми места нормално води до доста тежки жертви измежду цивилното население. Причините за това са две. Първата е необятния обсег, над който се разпръскват обособените експлозиви – постоянно той надвишава площта на три футболни стадиони.

 

Втората е, че сред 1 и 40% от обособените заряди не съумяват да се задействат при удар и на процедура трансформират обстреляния регион в минно поле. Малките експлозиви наподобяват безвредни и постоянно не са по-големи от елементарна батерия. При контакт обаче те избухват. Децата постоянно ги смятат за играчки, което прави резултатите от потреблението им още по-трагични.

Според „ Хендикап Интернешънъл “, в разнообразни елементи на света има 440 000 000 неизбухнали касетъчни муниции, които заплашват близо 400 000 000 души. Най-засегнатите от това събитие страни са Афганистан, Камбоджа, Ирак, Лаос и Виетнам.

България също е производител на касетъчни муниции.

През май 2008 на интернационална конференция в Дъблин беше признат текстът на спогодба, имаща за цел възбраната на потреблението, производството, складирането и прехвърлянето на касетъчни муниции.

 

Държавите, които имат най-крупни ресурси от касетъчни муниции – Русия, Съединени американски щати, Пакистан, Китай, Бразилия, Израел и Индия, отсъстваха от конференцията

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР