НАТО няма да се меси в отношенията между Гърция и

...
НАТО няма да се меси в отношенията между Гърция и
Коментари Харесай

Столтенберг: Гърция и Турция да решат споровете си без НАТО


НАТО няма да се меси в връзките сред Гърция и Турция и им предлага да решат разногласията си в границите на двустранни договаряния. Това съобщи генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг.

„ Между двете страни съществуват разногласия. Призовавам Турция и Гърция да разрешат своите различия в духа на добросъседството и в границите на двустранните договаряния “, сподели Столтенберг пред гръцкия вестник „ Неа “ по време на формалното си посещаване в Хага.

Според него намесата на НАТО няма да бъде потребна.

Столтенберг уточни, че „ двете страни са скъпи съдружници и членове на алианса в течение на няколко десетилетия “ и двете са съдействали за задачите, интервенциите и груповата защита на НАТО.

Гръцките медии отрицателно реагираха на думите на Столтенберг, сравнявайки генералния секретар на НАТО с Пилат Понтийски.

Гръцката компартия /ГКП/ първа от политическите сили в страната разяснява думите на генералния секретар. ГКП счита, че изказването му насърчава новите провокации на Турция.

„ Новата интервенция на генералния секретар на НАТО е освен държание в духа на Пилат Понтийски, само че и насърчава турските претенции, повдигайки различията, които би трябвало да бъдат позволени “, се споделя в изказване на Компартията.

„ Освен това Столтенберг опровергава всички, които считат НАТО за поръчител на сигурността и суверенните права на страните “, се акцентира в документа.

През последните месеци връзките сред Атина и Анкара внезапно се изостриха. Турция слага под подозрение териториалната принадлежност на редица острови в Егейско море и непрекъснато нарушава въздушното и морско пространство на Гърция. Преди няколко седмици турски транспортен съд се блъсна в транспортен съд на гръцката брегова защита. От началото на март в турски затвор са хвърлени двама гръцки военни, които са арестувани за инцидентно прекосяване на границата по време на наблюдаване.

За ескалирането на напрежението способстват и пламенната реторика на политиците от двете страни. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР