Натискът върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

...
Натискът върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО
Коментари Харесай

Засилват натиска върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Натискът върху Унгария да ратифицира присъединението на Швеция към НАТО се ускорява, откакто Будапеща най-сетне се съгласи с останалите страни от Европейски Съюз за даването на нова помощ за Украйна, написа Ройтерс, представен от Дарик.

Премиерът Виктор Орбан през днешния ден съобщи в изявление за унгарското държавно радио, че е " направил всичко допустимо ", преди да утвърди съглашението за разпределяне на 50 милиарда евро за Киев.

Унгария е единствената страна от 27-членния блок, която се опълчи на новата помощ за Украйна на срещата на върха в Брюксел през декември, напомня английската осведомителна организация. Тя е и единствената натовска страна, която към момента не е утвърдила присъединението на Стокхолм към алианса.

Орбан има по-добри връзки с Русия спрямо други страни от Европейски Съюз и с множеството членове на НАТО. Той споделя, че държавното управление му поддържа присъединението на Швеция към военния пакт. Сега обаче унгарският водач е подложен под напън от чужбина да форсира процеса.

Депутати от опозицията приканиха за свикването на изключителна сесия на Народното събрание, в чиито дневен ред да бъде включен въпросът за утвърждението на шведското присъединение към Организацията на северноатлантическия контракт. Но законодатели от ръководещата партия ФИДЕС през вчерашния ден обявиха пред Ройтерс, че ще " изчакат " и финалното гласоподаване ще се състои, откакто Орбан се срещне с шведския си сътрудник Улф Кристершон.

Натискът върху Орбан за ускоряването на процеса по ратификацията на шведската кандидатура се ускори, откакто високопоставени американски конгресмени обявиха, че желаят присъединението на Стокхолм към НАТО да бъде утвърдено неотложно. По този метод те намекнаха, че в случай че не се задейства, Будапеща рискува трайно да скапе връзките си с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР