Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено

...
Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено
Коментари Харесай

Историк: Няма да издържим на натиска по въпроса за Северна Македония

Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекомерно огромен и в последните години българската дипломация се огъва под давлението на значимите фактори от Запад. Много е евентуално новата администрация на Белия дом също да упражни напън върху нас, а ние няма да можем да отразим съответно “. Това счита историкът от Българска академия на науките Войн Божинов, създател на книгата „ Република Македония в актуалната геополитика “.

Пред БНР той разяснява, че огромният проблем пред българското държавно управление е да се резервира националната ни еднаквост против една идеология, която става все по-агресивна:

"Македонизмът желае и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане обратно няма... Фактът, че някои страни сега мълчат, не значи, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите ползи. Официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред сложен избор, а ние демонстрираме, че не можем да удържим позицията си ", изясни историкът.

"Ние сме в доста деликатна обстановка. Гърция по превъзходен метод си изми ръцете с Преспанското съглашение, а пред европейската общност ние сме главният провинен за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани. Нашата цел е да понижим до най-малко въздействието на македонизма в Северна Македония ", сподели още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР