Натиск на Бойко Рашков и Кирил Петков над агентите от

...
Натиск на Бойко Рашков и Кирил Петков над агентите от
Коментари Харесай

Милиционерски номера срещу Сотир Цацаров

Натиск на Бойко Рашков и Кирил Петков над сътрудниците от ДАНС
Премиерът оповестява събитие, час и половина преди да се случи

Шефът на КПКОНПИ апелира акта в съда

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с лишен от ДАНС допуск до класифицирана информация, откакто “дълго време” е бил проверяван. Това заяви по обед министър председателят Кирил Петков, като посочи, че сътрудниците са му докладвали в 9 ч сутринта. Оказа се, че той е огласил събитие, което се случва по-късно. Наблюдатели разясниха пред “Труд” - този метод на обявяване е характерен за работническо-селската милиция, която първо санкционира, а след това издава актове и присъди.

“В 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация”, разясни Цацаров следобяд. Той цитира и текста от Закона за отбрана на класифицираната информация, по който е глобен: “лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация”.

“Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се “провалил на контрола за надеждност”.

Всъщност, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като “ЦУМ гейт”, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин”, разясни Цацаров.

“Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Напротив, оповестеното в четвъртък мое желание е мотив за издаденото тази заран лишаване. Ясни са ми и аргументите за това - в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност - всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, безапелационен бе ръководителят на КПКОНПИ. Той ще продължи да извършва отговорностите си до приемане на оставката, която счита да подаде персонално при започване на идната седмица в Народното събрание.

Заради милиционерските осъществявания на Рашков-Пет­ков, шефът на КПКОНПИ през днешния ден е издал заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се доклад­ват единствено на заместник-председателя. Иначе Цацаров ще апелира актът за лишаване на допуск по реда, очакван в закона и се отнася с почитание и схващане към зам.-шефа на ДАНС Станислав Станчев, който го е подписал под напън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР