Настроението вече не е толкова еуфорично, колкото бе непосредствено след

...
Настроението вече не е толкова еуфорично, колкото бе непосредствено след
Коментари Харесай

Екрем Имамоглу - възможният наследник на Ердоган

Настроението към този момент не е толкоз еуфорично, колкото бе директно след изборната победа на Екрем Имамоглу. Изгряващата звезда на Народно-републиканската партия към този момент от много време е затънала в подмолите на уморителната административна работа, която тежи върху плещите на истанбулския кмет. Най-големият проблем на Имамоглу е незадоволителният бюджет на 17-милионния град. Затова той към този момент е оповестил война на прахосването на публични средства: " Спестихме сред 60 и 70 милиона лири, като се отказахме от 1250 ненужни автомобила, взети на лизинг. Освободихме 1400 чиновници, които бяха назначени небрежно в интервала сред двата избора ", написа Кристиян Буткерайт в разбор за Дойче веле.
Освен това новият кмет затвори кранчето на многочислените религиозни фондации, близки до президента Ердоган. По тази причина обаче държавните банки към този момент отхвърлят да кредитират Истанбул, така че на Имамоглу му се наложи да търси пари в чужбина. А пари му трябват незабавно, с цел да извърши едно от предизборните си обещания: да разшири мрежата на градския превоз. С заем от " Дойче банк ", който възлиза на 110 милиона евро, Имамоглу строи нова линия на метрото. За по-нататъшното разширение на мрежата на подземната железница той разчита на финансиране от Франция и от Европейската банка за възобновяване и развиване
Имамоглу не е непогрешим
В сходство с дадените от Имамоглу обещания, метрото към този момент работи непрекъснато и по уикендите, съвещанията на Градския съвет се излъчват онлайн, децата от небогати фамилии получават гратис мляко за закуска в учебно заведение, построяват се нови детски градини. На позиции, непокътнати до момента единствено за мъже, към този момент се назначават и дами. Според журналиста Баруш Сойдан, Имамоглу е позволил досега единствено една неточност: " Миналото лято в Истанбул имаше наводнения, а той беше на отмора в Бодрум. И не приключи незабавно ваканцията си, което не направи положително усещане ".
В политиката към бежанците обаче Имамоглу следва неуверен курс. По време на предизборната си акция той даде обещание, че ще работи за възстановяване на взаимното общуване сред турците и живеещите в Истанбул 800 000 сирийски бежанци, само че в това време се застъпи за завръщането на " гостите " по родните им места. Баруш Сойдан сериозно отбелязва, че кметът и неговата партия нямат изключително положително отношение към бежанците: " Имаме отсреща си популист. Той не е социалдемократ в класическия смисъл, а по-скоро гледа да удовлетвори и дясно насочените гласоподаватели ".
Имамоглу дължи избирането си най-много на рекомендацията, която даде в негова поддръжка прокюрдската Народнодемократична партия. Сега обаче мнозина кюрдски гласоподаватели са разочаровани от първите кметски месеци на Имамоглу, който по време на турската атака против кюрдите в Северна Сирия сподели, че се моли за триумфа на армията. Самият кмет се пробва да омаловажи това свое изказване: " Турция към този момент от години има проблем с тероризма по южната си граница. Молитвата ми беше за бързото решение на този проблем ".
Ердоган има от какво да се безпокои
А какво считат жителите на Истанбул за новия си кмет? Отговорите " за " и " срещу " като че ли са в равновесие. 49-годишна Арзу споделя: " Още не е направил нищо запаметяващо се. Видях въпреки всичко по новините, че е разчистил автогарата. Това е добре, тъй като там се събираха дребни нарушители. " Пенсионерът Касим от своя страна отбелязва: " Възлагах доста очаквания на Имамоглу. През първите му шест месеца не видях кой знае какво, но… би трябвало да се знае, че районните кметове от ръководещата Партия на справедливостта и развиването му пречат в Градския съвет. И непрестанно му основават пречки. " Приятелката на Арзу Неджмие също има вяра, че Имамоглу е верният избор: " Твърдо съм уверена, че той има всички качества да бъде добър кмет. Трябва единствено да му дадат опция да работи. Все още е рано за по-конкретна оценка ".
За мнозина турци Имамоглу не е просто кмет на най-големия турски град - той е и евентуален правоприемник на президента Ердоган. Журналистът Баруш Сойдан счита, че Имамоглу не подхранва целеустремено тези упования, само че не им се и опълчва: " Не го е казвал в никакъв случай непосредствено, само че неговите гласоподаватели в действителност желаят в негово лице да видят претендент за идващите президентски избори. И господин Имамоглу в действителност е мощен претендент. Тъй че активността му просто няма по какъв начин да не се отрази върху президентските избори през 2023 година ".
Не е ясно дали времето работи за или срещу Имамоглу. Според едно допитване, в случай че президентските избори се проведат в този момент, той ще получи 44,5 % от гласовете, а Ердоган ще остане втори с към 40 на 100. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР