Настояваме Община Варна да отстоява позицията си, а организаторите на

...
Настояваме Община Варна да отстоява позицията си, а организаторите на
Коментари Харесай

Организатори на фестивали: Община Варна за пореден път показа двойни стандарти, искаме равнопоставеност

Настояваме Община Варна да отстоява позицията си, а уредниците на „ Алея на книгата “ да се съобразят, както всички останали или в случай че ще се прави „ голям компромис от страна на Община Варна “, да се направи за всички! Нека по-широкото и комфортно пространство е за всички! Нека всички уредници сме равнопоставени. Настояваме за идентични критерии и спазването им, без допускане на дискриминация.

Това декларират в своя позиция до медиите уредниците на арт фестивал " Сръчко " и " Флора Варна ". Повод за нея стана вчерашното решение на локалната власт " Алея на книгата " да се организира на обичайното си място в правата сред „ Севастопол “ и ФКЦ, само че единствено в едната лента на бул. „ Сливница “.

Припомняме, че през май Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) взе решение ревютата, които се организираха в този сектор, да бъдат преместени в площадното пространство сред бул. „ Сливница “ и Регионалния исторически музей.

Публикуваме текста на изказването им без редакторска интервенция:

Община Варна за следващ път сподели непоследователност и двойни стандарти, нещо, поради което излязохме на митинг през месец декември 2022 година Ние - като уредници на два от най-известните фестивали във Варна, също НЕ сме удовлетворени от препоръчаното ново място за осъществяване на обществени събитията в центъра на града, само че се съгласихме, в случай, че за ВСИЧКИ трябваше да бъде едно и също!

И за нас изложбената повърхност е мощно лимитирана. Значително сме редуцирали броя шатри, спрямо другите места, на които сме провеждали събитията си. И ние избираме алеята към входа на Морската градина, където има в пъти по-голям човекопоток, само че никой не ни предложения, не събеседва с нас, не изслуша нашите проблеми, не ни предложи разновидности, по този начин както се случи с асоциацията - уредник на " Алея на книгата ".

Може би ръчно направените творби, които нашите участници показват пред варненци и гостите на града, са по-малко значими?!

Никой не ни предложи да се върнем до Морско казино, където през годините стотици хора бяха привикнали да се срещат със занаятчиите. Никой не ни предложи да редуцираме броя на шатрите. На кого пречим? Ние заемаме много по-малко място от „ Алея на книгата “. Никога не сме заемали двете ленти на бул. „ Сливница “, в никакъв случай не сме пречили на коли със специфичен режим на придвижване. Масовото мнение на варненци, които ни посетиха предишното лято, беше: „ Браво, че скрихте грозните градежи! “.

Доводите на уредниците на „ Алея на книгата “ са меко казано несериозни. Щели да се понижат предлаганите заглавия. По-голямата част от тези заглавия ги има във всяка от многочислените книжарници в града и цяла България! А дъждът и влагата, да не би " общително " да подминават региона сред хотел " Черно море " и ФКЦ?! Но това настрани, нас не ни интересуват денивелацията, влагата, вълнението на морето или пълнолунието. Нас ни интересува нашите изложители да имат РАВЕН късмет да покажат това, което вършат!

Дребните занаятчии нямат различен метод за показване на своите творби, с изключение на сходен вид изложби, каквото е " Сръчко "! За страдание още веднъж се получава по този начин, че за едни може, за други НЕ! Едни заплащат наем, на други им се заплаща наема! Някои получават пари от бюджета на Община Варна, други от общинския фонд „ Култура “, а ние се оправяме единствено и само със лични средства. Това обаче е напълно друга тематика.

Оказва се, че би трябвало да вдигаш олелия, с цел да се случват нещата. Нас за жалост " кучета ни яли ". Оправяме се както можем. Под медийния и политически напън Общината клекна пред „ Алея на книгата “. На фона на наближаващите локални избори някои партийни водачи " яхнаха вълната " и си направиха ПР. Къде бяхте, господин Костадинов през декември месец предходната година, когато единствено на нас от Арт фестивал „ Сръчко “ най-безпардонно бе отнето разрешителното, макар че, както се оказа, и други разрешителни са били нередовно издадени? С какво огромните издателства заслужават повече да ги защитавате? Занаятчиите не са почтени ли? Не заслужават ли и те да показват творбите си на най-оживеното място в центъра на града?

Защо никой от Общината не излезе да предложи разновидности, тъй че въпреки всичко да се организира зимното ревю на „ Сръчко “?

Не единствено, че нямаше кой да ни отбрани, само че и бяхме обществено оплюти в медийното пространство. Изключително обидно и неприятно ни стана от изявлението на заместник-кмета Пламена Маринова, което меко казано не отговаряше на истината, и урони освен нашия авторитет, само че и на институцията, която тя съставлява. Но ние си замълчахме. Чакахме повече от половин година мудната администрация да избере място, да създаде скица и да обясни метода, по който ще се издават разрешителни. Нееднократно бяхме уверявани от разнообразни чиновници, че нещата ще станат в точния момент, само че уви. Явно бюрокрацията в благата ни Община е на напълно друго равнище. Толкова постепенно се случват нещата, че бяхме принудени да отменим ревюто Флора - Варна, която трябваше да се организира в последната седмица на месец май 2023 година Същевременно на други организации се издаваха разрешителни без проблем. Явно техните канали или пътеки в Община Варна са други!

Настояваме Община Варна да отстоява позицията си, а уредниците на „ Алея на книгата “ да се съобразят, както всички останали или в случай че ще се прави „ голям компромис от страна на Община Варна “ (цитат на Тодор Балабанов), да се направи за ВСИЧКИ! Нека по-широкото и комфортно пространство е за всички! Нека всички уредници сме равнопоставени. Настояваме за идентични критерии и спазването им, без допускане на дискриминация. Това е основен детайл в една демократична страна! Ако се наложи сме подготвени още веднъж да прибегнем до митинги! Благодарим за вниманието!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР