Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската

...
Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската
Коментари Харесай

Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Настоявам средствата, планувани и предпазени в предварителните диалози с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Това съобщи в ефира на столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка на новината, че градът ще получи с към 200 млн. лева по-малко от в началото плануваните в Плана за възобновяване и резистентност. 

По-рано тази седмица вицепремиерът Атанас Пеканов изясни, че средствата ще бъдат понижени, тъй като тези пари би трябвало да отидат за най-бедните райони, а София не е измежду тях. Фандъкова съобщи, че кохезионните фондове в действителност са ориентирани към по-слабо развитите райони, само че София дава отговор на всички критерии за разпределяне на финансиране по Плана, макар че е най-силно развитият район в страната.

" Поисках среща с министър-председателя Стефан Янев и вицепремиера Атанас Пеканов, на която сложих доста съществено въпросите и опазих плановете на София. Проектът за метрото освен дава отговор на всички условия на Плана, само че той е признат и високо оценен от Европейска комисия. За мен е доста значимо ние да използваме съществуващите механизми, с цел да можем да продължим развиването на града ", разяснява Фандъкова. 

По думите ѝ, Пеканов бил декларирал в общественото пространство, че имал желание да извади плана за нова линия на метрото от Плана за възобновяване и резистентност. Тя обаче изясни, че и други страни в Европейски Съюз ще уголемяват метро линиите си с еврофинансиране от Фонда за възобновяване. 

Фандъкова не е съгласна с предлагането на Пеканов София да се извади от Югозападния стопански район и да се обособи в независим. Според нея такова решение би трябвало да се вземе на национално равнище. Нещо повече, районите би трябвало да се развиват, с цел да не се пренаселва столицата, само че съгласно нея има операция по въпроса. 

„ Европейска комисия не преглежда проекта като кохезионна политика, Планът има цел за възобновяване след COVID-кризата и гарантиране на стабилно развиване. Едни от критериите са Брутният вътрешен продукт и брой население. София дава над 40% от Брутният вътрешен продукт на страната, по публични данни тук живеят 1,3 млн. души. Не мога да приема изречения като " София получава " безвъзмезден обяд ", който в този момент ще ѝ спрем ". Нищо сходно, София заплаща обяда на страната с налозите на софиянци “, добави тя. 

С цел да се понижи разпространяването на COVID-19 в София Столичното РЗИ стартира акция по имунизация в предприятията в града с над 50 искащи, заяви столичният кмет. 

" 30% от всички имунизирани, живеят в София. Като цяло обаче процентът е невисок, по тази причина нашите старания са ориентирани към увеличение на искащите ", добави тя. 

В началото на месеца юни беше отстранена и последната будка на бул. " Акад. Иван Гешов ", където при започване на годината токов удар от необезопасена шахта взе живота на 16-годишно момче. " За страдание, младо дете загуби живота си поради противозаконен кабел, който свързваше един от тези павилиони. Виновни са хората, стопанисващи павилионите. Проблемът там беше, че тези павилиони са противозаконни и по тази причина районният проектант подаде оставка. Продължава следствието, нека същинските виновници да бъдат осъдени ", разяснява Фандъкова. 

Относно обвиняванията на арх. Влади Калинов по отношение на проблема с противозаконната тераса на Пламен Георгиев – " Терасагейт ", столичният кмет съобщи: " Не одобрих обясненията за съответния случай, обвързван с противозаконна тераса от арх. Калинов и през днешния ден не преставам да не ги одобрявам. Той несъмнено е експерт, само че тези пояснения, че нещо, което е нелегално, би трябвало да остане, аз не мога да приема ". Тя отхвърли обвиняването на Калинов, че Столична община е подкрепяла построяването на небостъргача " Златен век ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР