Настоятелство към Симулационния тренировъчен център в МУ - Пловдив, което

...
Настоятелство към Симулационния тренировъчен център в МУ - Пловдив, което
Коментари Харесай

Настоятелство ще издига престижа на Симулационния център в МУ Пловдив

Настоятелство към Симулационния подготвителен център в МУ - Пловдив, което бе учредено тези дни, ще спомага за развиването и ще се грижи за издигането на престижа му. Създаването на публичния съвет е продуктувано, както от нуждата за одобряване на Медицинския симулационен подготвителен център като единствен по своята комплексност и благоприятни условия в страната, по този начин и за потребностите на акредитацията пред Американския лицей по хирургия. По този метод документът, който се издава на миналите успeшното образование, ще удостоверява, че стратегиите са в синхрон с най-хубавите интернационалните просветителни практики.

Симулационният център, който бе открит в Медицинския университет - Пловдив преди година, е взор в бъдещето. В него са събрани всички нововъведения и съвременни средства за образование в медицината. Той ще вкара, както студентите, по този начин и специализантите в областта на високотехнологичната медицина, посредством потребление на 3D симулатори за виртуална действителност и кибернетични манекени, преди да стартират работа с пациентите. Целта е да се изградят базисни умения, които да разрешат продължение на практическото образование в действителна конюнктура при минимизиране на риска за пациентите. 

С манекените учащите се ще могат да бъркат и да се учат от грешките, с цел да ги заобикалят в следствие. В симулаторите даже има сюжети, които слагат учащите се в "критични " обстановки и се прави оценка на подхванатите дейности. Всяко образование приключва с анализ (дебрифинг), по време на който се прави разбор на дейностите на учащите се, на навременността и адекватността.

Симулационният център разполага с 10 зали, като има опция да се симулират разнообразни незабавни положения, да вземем за пример контузии - откъснат крак, пневмоторакс, спънка на горните дихателни пътища. На екран излизат виталните индикатори и в случай че студентът не направи вярно нужната операция, тези индикатори се утежняват. Манекените са направени по този начин, че могат да се вкарват даже медикаменти, а на екрана се следят реакциите от страна на организма. Ако се инжектира погрешен медикамент, манекенът може даже да "умрe ". Центърът разполага с ендоваскуларен симулатор. 

При него специализантите получават умения за катетеризация на съдовете и осъществяването на редица диагностични и лечебни процедури освен в региона на кардиологията, само че също по този начин и в неврологията, неврохирургията и съдовата хирургия. Има зала за ендоскопски процедури в гастроентерологията - гастро- и колоноскопия, пулмологията - бронхоскопия, лапароскопска хирургия или така наречен "безкръвни интервенции " от последно потомство, които могат да се употребяват за образование на експерти по "обща хирургия ", "урология ", "гръдна хирургия ", "акушерство и гинекология ". Всичко се симулира като в действителни условия. Другите симулатори са за бебета и по-големи деца, както и за бременни дами. Центърът разполага с две аудитории за по 100 души, в които може по едно и също време да бъдат излъчени упражненията за симулация, тъй че по-широка група от учащи се да наблюдава процеса, да дискутира с наставник, да задава въпроси и да се разяснява обстановката.

На Първата национална конференция по симулационно образование в медицината с непознато присъединяване, която ще се организира от 14 до 16 декември в МУ - Пловдив, ще се утвърди водещата роля на МСТЦ и ще се показват опциите му за осъществяване на на практика и теоретични занятия в региона на високоспециализираните действия в медицината. Програмата на националната конференция визира най-актуалните проблеми на симулационните модели в здравното обучение, като в това време е наситена с демонстрации и на практика занимания. Един от симпозиумите е отдаден на лекарски неточности, другият - оценка на напрежението при осъществяването на разнообразни хирургични действия. Така действително ще се оцени изгодата от модерните технологии. Центърът ще поема искащи да се образоват, освен от страната, само че и чужбина.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР