Настоящият германски външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че

...
Настоящият германски външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че
Коментари Харесай

Скръбна Вест От Последния Час. Отиде Си Голям Приятел На България

Настоящият немски външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че Кинкел е " съдействал доста за обединена Германия, за позиционирането й в света и съжителството в мир и почитание със съседите й ".

Клаус Кинкел имаше близки професионални връзки с българския външен министър Надежда Михайлова, като в света на дипломацията и до през днешния ден се споделя за авиостопа, на който той я взе от среща в Португалия. Покани я в самолета си, с цел да обсъдят кандидатурата на страната ни в НАТО, напомни БНР. Подкрепяше България за участието й в НАТО и Европейски Съюз и самичък разгласи, че е юрист на страната ни.

Кинкел стана прочут с открития си жанр на диалог, а на критиците си отговаряше, че в никакъв случай не е криел, че е характерен шваб и назовава нещата с същинските им имена, даже това да не звучи постоянно прелестно.

Роден е през 1936 година в Метцинген. Завършва право и се включва в политиката. През 1970 година вътрешният министър Ханс-Дитрих Геншер вижда в него същински политически гений и го взема под крилото си. Като правист в Министерство на вътрешните работи точно Кинкел е този, който би трябвало да заяви на канцлера Вили Бранд, че разузнаването има дебела директория с най-различни подиуми от интимния му живот. Това е и една от аргументите Бранд да подаде оставка.

След отдръпването на Геншер като външен министър пред 1992 година Кинкел го наследява на поста в годините след срутва на Източния блок. " Светът изглеждаше наред, само че повярвайте ми - нищо не беше наред ", споделя той по-късно. В тези години се правят геноцида в Руанда и убийството на 8000 босненци в Сребреница. В последното си изявление той споделя: " Като външен министър на една огромна и мощна страна човек се усеща обезверен какъв брой малко може да направи, с цел да промени неправди в света. "
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР