Настоящата година, или поне първата половина от нея, научиха инвеститорите,

...
Настоящата година, или поне първата половина от нея, научиха инвеститорите,
Коментари Харесай

Няколко пазарни урока от първата половина на 2022 година

Настоящата година, или най-малко първата половина от нея, научиха вложителите, че не трябва да си вършат проекти за бъдещето, тъй като постоянно се случват немислими неща. През първото полугодие преобладаваха тематики като - военната инвазия на Русия в Украйна; нарушаванията в производството в Китай, поради блокировките свързани с коронавируса; голямата инфлация в международен мащаб, довела до политика на покачване на лихвите от централните банки по света; опасенията за репресии върху софтуерните колоси в страната и доста други сходни истории.

И от тези събития вложителите могат да си извадят редица поучения. Ето някои от тях, които могат да важат и за втората половина на актуалната година.

Едва ли можете да виждате в бъдещето

Освен в случай че нямате ясновидски заложби, или кристална топка, надали можете да виждате какво ще се случи в бъдеще. Пазарите са непридвидими и върху тях оказват влияние редица фактори, в това число и вид " черен лебед " - непредсказуемо събитие с голямо отрицателно влияние, което никой не е очаквал (в случая мислете за военната инвазия в Украйна).
 Четири съществени въпроса за вложителите по време на волатилен пазар
Четири съществени въпроса за вложителите по време на волатилен пазар

В никакъв случай не позволявайте на страха да вземе превес

Историята сочи, че високата увереност измежду вложителите и анализаторите, постоянно е била възнаграждавана от жестокото възприятие за комизъм на ориста и през първото полугодие на годината се случи точно това.

При първите признаци за военните планове на Русия по границите с Украйна, съвсем всички западни анализатори бяха уверени, че не можем да забележим сходен боен спор през 21 век. Никой не вярваше, че това ще се случи, или че Русия ще се пробва да употребява своите естествени запаси против Европа - най-големия и сигурен покупател на нефт и газ на страната.

След като немислимото се случи, всички чакаха спора да завърши бързо с не изключително трайни последици върху суровините и веригите за доставки. Както видяхме, тези прогнози не можаха да се окажат по-грешни.

Пазарите не са безусловно интуитивни и саморегулиращи се

Случилото се при суровините докара до голяма инфлация при безусловно всички потребителски цени. Много хора чакаха, че високите цени на петрола ще накарат богатите на страни нефт да покачат производството, с цел да се възползват от този дисбаланс.

Оказа се обаче, че предлагането се контролира доста по-трудно от търсенето. А трайното недоинвестиране в петролния бранш през последните години, в преследване на новите " зелени правила ", докара до липса на буфери за бързо реагиране на предлагането, с цел да задоволи промененото търсене.

Също по този начин стана ясно, че " зелените упоритости " по света значително граничат с нереалното, а заклеймявани източници на горивото като въглищата, причинители на съществено замърсяване, могат още веднъж да влязат в играта, в случай че петролния баланс на страните самоопределящи се като гонещи " зеления напредък ", бъдат застрашени.

Както участниците на Уолстрийт постоянно споделят - пазарът е роман - сбирка от истории - прогнози и очаквания. Това е всичко.

Пазарът евентуално ще бъде по-високо в бъдеще, само че спадът е естествена част от играта

На вложителите, капризни от висока рентабилност през последното десетилетие, им бе напомнено - по един извънредно недодялан метода, че пазарът може да се движи освен нагоре, само че и надолу.
 Уолстрийт навлезе в
Уолстрийт навлезе в " мечи пазар ". Какво значи това за вложителите?

" Мечите " пазари постоянно водят до криза

Много от днешните млади вложители, в никакъв случай не бяха ставали очевидци на мечи пазари, последния сериозен от които бе едвам през 2008-ма година. Но вложителите ветерани с повече опит, започнаха да трансформират своите позиции и да припомнят, че това, което се е случвало в предишното - а точно рецесии и мечи пазари, може да се случи още веднъж в бъдеще.

И въпреки всичко... Пазарът най-вероятно ще е по-високо в бъдеще!

Инвеститорите най-вероятно могат да се надяват, че пазарът ще бъде по-високо след години. Както сочи историята, всички спадове на пазарите от над 15% са били изключителна опция за дълготрайна покупка и вложения.

Изследвания на компанията Yаrdеnі Rеѕеаrсh, в един по-дългосрочен проект - oт 1950-тa нacaм, сочат, че необятният Ѕ&Р 500 е записал цели 36 корекции от над 10%. Всеки път обаче, оптимизмът е надделявал и се е прибирал измежду вложителите, като е инцииирал покачване на индикатора до нов исторически връх. И това може да се дефинира като " идеалната инвестиция " - при спад от над 15% за показателя, сходен на сегашния. Въпросът е да гледате дълготрайно на пазарите и да имате здрави нерви да минете през пазарните турболенции.
 Инвеститорите си задават този неверен въпрос...
Инвеститорите си задават този неверен въпрос...

Инвеститорите имат право на избор измежду активи, които може да са поевтинели прекалено много и прекомерно бързо

Или какво би трябвало да вършат вложителите - да чакат търпеливо корекции за необятния показател и да купуват, когато те възлязат на 15 и повече %. И тук идва и главният проблем. В своята същина, вложителите са нетърпеливи. Тях непрекъснато ги " сърбят ръцете " да вършат покупко-продажби и да са в " пазарната игра ". И това постоянно ги кара да бъркат, или пък да са с прекомерно огромна експозиция към пазара.

Доларовото осредняване е добра капиталова тактика

Ако лудостта на пазара ви идва прекалено много, то можете да методите към една потвърдена във времето капиталова тактика - доларовото осредняване. Практиката да се купуват ценнит бумаги на постоянни шпации, с цел да се изгладят контурите на пазара, са възнаграждавали вложителите в най-трудните, на пръв взор времена. В същото време, те са ги предпазвали от грешката да се поддават на страстите и да продават в моменти на суматоха, както и да купуват при пикови пазарни равнища.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР