Наставникът на Лудогорец Станислав Генчев даде интервю за GONG.BG, в

...
Наставникът на Лудогорец Станислав Генчев даде интервю за GONG.BG, в
Коментари Харесай

Генчев обяви високи цели пред Лудогорец и заяви: България извади късмет

Наставникът на Лудогорец Станислав Генчев даде изявление за GONG.BG, в което разяснява много забавни тематики към неговия тим, националния отбор на България, идната борба с ЦСКА и младите гении, с които разполага българският първенец. Той разгласи и огромни цели пред Лудогорец, а точно през зимата или лятото гений от школата да играе съществена роля в представителния тим.

Треньорът, който записа много позитивни резултати с Лудогорец, съобщи, че той и футболистите съжаляват, че не са победили ЦСКА Москва. Генчев счита, че сме имали шанс при жребия и България може да се класира на Евро 2020. Специалистът показа какви са задачите пред "орлите " и съобщи, че се надява скоро футболист от школата на Лудогорец да играе съществена роля в представителния тим.

- Г-н Генчев, откакто поутихнаха страстите по какъв начин анализирате мача с ЦСКА Москва? Щастлив ли сте от точката, или съжалявате, че Лудогорец не съумя да завоюва?

- Така както се разви мачът по-скоро съжаляваме, че изпуснахме трите точки, защото поведохме в резултата. 15 минути преди края на мача към момента водехме и след 1 непредизвикана неточност тимът на ЦСКА Москва съумя да ни изравни. В края на мача имахме 3 рискови контраатаки, от които не успяхме да се възползваме по най-хубавия метод. Щеше да е напълно справедливо, в случай че бяхме спечелили мача. В момента повече съжаляваме за изпуснатата победа.

- От историческа позиция вие сте един от дребното български тимове, които не губят в Русия. Оценявате ли го като някакво достижение?

- ЦСКА Москва е един извънредно класен тим и това, че не загубихме като достижение е положително, само че поради по какъв начин се разви мачът, по-скоро ни е гняв, че не спечелихме.

- Каква е атмосферата сега измежду вашите ученици и измежду тях ли има това страдание?

- Футболистите също съжаляват, защото те доста добре усещаха по какъв начин се развива мачът, превъзходството ни в последните минути, обстановките, които имахме. Личи страдание и гняв в тях, че не спечелихме мача, което пък е хубаво, тъй като играем против класен тим като ЦСКА Москва. Когато футболистите са недоволни от еднакъв в Москва, това значи, че имат огромни упоритости и огромни качества.

- Предстои ви посещение на ЦСКА. Вие нямате загуба против тях на „ Българска войска “. Това тежи ли по някакъв метод за да задържите тази сполучлива серия?

- Надявам се да ги победим в утрешния мач на „ Българска войска “. Традициите са хубаво нещо и се надяваме да продължим тази традиция да останем без загуба.

- Този мач е необикновен, защото за първи път преди дуел сред ЦСКА и Лудогорец го няма нормалното напрежение. Разликата сред двата тимове е 11 точки. Не носи ли това някакъв по-особен заряд?

- Мачовете с ЦСКА постоянно носят по-особен заряд. Това, че имаме 11 точки преднина не ни дава успокоение, защото знаем, че ЦСКА ще направи всичко допустимо на следващия ден да ни победи по този метод да съкрати разликата. Последните мачове играят сполучливо. Ще желаят да продължат тази серия. Предполагам и стадионът ще е цялостен. Имат поддръжката на своята аудитория. При всички положения на следващия ден ще се получи прекрасен мач за гледане, в който се надявам нашият тим да се окаже победител.

- Водени ли са към този момент диалози с Вас за непрекъснат контракт с Лудогорец?

- Не, няма такива диалози досега.

- Смятате ли за идния мач против Септември за Купата да заложите на част от футболистите, които взимат по-малко участия, защото в последно време ви се насъбраха много мачове?

- Обмисляме и този вид. Най-вероятно ще има футболисти от втория тим, които ще се причислят към нас, с цел да вземат присъединяване в мача, само че това ще стане след утрешния ни мач с ЦСКА. Тепърва ще преценим на кои футболисти да дадем отмора и с кои ще стартираме мача.

- Имате ли наблюдения върху вашите млади гении, които сега са чартърен в други тимове от efbet Лига и съжалявате ли по някакъв метод, че някои от тях сега не е при вас да ви оказва помощ?

- Наблюдаваме ги безусловно всички, които играят като преотстъпени. Мисля че за тях по-скоро е добре, че играят сега, тъй като един млад футболист без мачове доста мъчно може да израсне. Дори да тренираш в най-хубавия тим, в случай че не играеш публични срещи, мъчно ще израснеш и за всички е добре, че сега играят. Бъдещето е пред тях и се надявам зимата или лятото някой от тях да играе съществена роля в нашия тим.

- Връщам ви към Лига Европа. Има ли някакво видимо утешение от това, че просто не би трябвало да загубите мача против Ференцварош, с цел да продължите напред?

- Не би трябвало да има усмиряване. Най-голямата неточност ще е, в случай че си мислим, че еднакъв ни устройва да се класираме, защото нормално, който играе за еднакъв – губи мача. Нашата цел е последният мач да победим Ференцварош.

- От позиция на треньорската специалност, младостта по-скоро недостатък ли е или в противен случай? Вие сте вторият най-млад треньор в историята на Лудогорец след Ивайло Петев.

- Има преимущества, има и дефекти. Предимството е, че до неотдавна бях футболист. Така съм по-близо до футболистите. По-добре разбирам техните разбирания, а и те по-добре ме одобряват по този метод. Недостатъците са, че опитът е нещо, което не може да се размени и един умел треньор в доста обстановки вижда по-добре нещата. Никой не се е родил теоретичен.

- Какво е възприятието да ръководите ваши досегашни съотборници в Лудогорец?

- Не ми се случва за първи път. Когато бях в Етър също ми се наложи да бъда старши-треньор на футболисти, с които съм играл. Не е нещо ново за мен. Радвам се, че тъкмо тези футболисти, с които съм играл, най-вече ми оказват помощ и се стараят в тренировките.

- Какво е главното преимущество на Лудогорец в шампионата?

- Организацията в клуба е над междинното европейско равнище. Условията за работа са положителни. Неслучайно всеки български футболист, треньор желае да работи в Лудогорец. Отделно разполагаме с извънредно класни футболисти за българските стандарти и това са неща, които като се съберат, ни дават преимущество пред другите тимове.

- Има ли съгласно вас приятни изненади досега в шампионата?

- Няма по какъв начин да не отбележим положителната игра на Локомотив Пловдив. Това е един тим, който играе извънредно устойчиво. Със солидни футболисти. Неслучайно бе на 2 място до преди един кръг. Това е тимът, който е изненадата съгласно мен.

- До скоро Вие бяхте част от щаба на националния тим. Имате взор върху представянето на „ лъвовете “ при Георги Дерменджиев. Много значима победа против тима на Чехия. Мнението Ви за идния мач против Унгария и възможния след това край, който може да ни донесе класиране на европейско състезание.

- Знаете, че националният тим много време бе без победа. Тази победа против Чехия е извънредно значима. Когато играеш в националния тим, няма мач без значение. Тази победа ще даде нужното успокоение на треньора, с цел да наложи своите визии. Жребият е добър. Мисля че напълно умерено тимът може да се класира на европейско състезание. Това е добре освен за националния тим, а и за българския футбол като цяло.

- Дали е хубаво за Лудогорец, че имате повече национали?

- За престижа на клуба е, че разполагаме с толкоз национални футболисти. От друга страна след 2 лагера на националните тимове по 4 футболисти се връщаха контузени и не можехме да разчитаме на тях. Контузиите им бяха получени в националните тимове. Това много разстройва нашата идея и игра. Има преимущество, има и дефекти. Ние сме тим, който играе безусловно на 4 фронта. Първенство, купа, Лига Европа и 13 национални състезатели. Понякога мачовете идват повече навръх тези футболисти и се нуждаят от отмора.

- Имате ли към този момент проекти за зимна подготовка?

- Зимната подготовка е направена. Цялата ще премине в Анталия.

- Опитът на разнообразни позиции като футболист оказва помощ ли Ви в треньорската специалност?

- Със сигурност ми оказва помощ. Когато си играл на разнообразни позиции по-добре разбираш същността на дилемите на дадения футболист. Не единствено във Васлуй и в другите си тимове съм играл на разнообразни позиции. Това е един плюс за всеки един треньор, когато си играл на разнообразни позиции и знаеш същността на проблемите.

- Вие сте работил с най-големите имена в българския футбол, само че в чужбина също сте работил с известни треньори. Кой е индивидът, от който сте научили най-вече?

- Трудно е да отбележа единствено 1 човек, само че още като съотборник със Станимир Стоилов, още не беше станал треньор, ми е обяснявал най-вече неща. Може би той е индивидът, от който съм научил най-вече. След това работих с Димитър Димитров – Херо, Люпко Петрович и Ивайло Петев. Сериозни имена в България. От всички съм се учил. В Румъния работих с Хуан Лопескаро, който е бил асистент на Дел Боске в Реал Мадрид и по-късно ги е водил 7 мача. Той е извънредно добър експерт и от него също съм научил много неща.

- Какви са вашите упоритости в треньорската специалност?

- Аз желая да се развъртвам и да пораствам. Амбициите ми са извърша дилемите, които са ми сложени от управлението на Лудогорец – тимът да излезе от групите на Лига Европа и да приключим преди всичко на полусезона, в случай че може да подобрим разликата от преследвачите.

- Какво си пожелавате в персонален и професионален проект през идната 2020 година?

- Искам аз и фамилията ми да бъдем живи и здрави, да се радваме на живота. В професионален проект си поисквам да продължа във възходяща линия.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР