Наставникът на АРДА Николай Киров даде обширно интервю за клубния

...
Наставникът на АРДА Николай Киров даде обширно интервю за клубния
Коментари Харесай

Киров: Вече всеки ще се съобразява с Арда

Наставникът на АРДА Николай Киров даде обстойно изявление за клубния уебсайт на ПФК АРДА. В него той приказва за миналата футболна 2020г., и какво е да тренираш в миг на пандемия, по какъв начин се отразява това на играчите, и по какъв начин съумя да направи АРДА фактор в родното състезание.

Г-н Киров, вашият коментар за миналия полусезон за АРДА?
– Не единствено аз, само че и всички мой сътрудници не сме привикнали на този метод на подготовка с тези чести спирания. Но такива са нещата в международен мащаб и това няма по какъв начин да не се отрази в дадени моменти на играта на тима. Като цяло съм удовлетворен от представянето на АРДА в тази първа част, в случай че можем по този начин да я назовем на шампионата. Има още 10 кръга от шампионата, в които ще се реши класирането на първа шестица и две четворки, по тази причина имаме да свършим още много неща. Надявам се освен да задържим, само че и да повдигнем чисто игрово равнището на тима.

Отборът на АРДА се утвърди трайно в първата шестица, а и така нататък грандове се съобразят с АРДА, и напълно разумно пристигна успеха като посетител над Левски в София. Как успяхте да извършите това, също по този начин променихте и схемата на игра ?
– Именно по тази причина става много по-трудно. Сега евентуално всеки един тим ще се преценява и ще взима много съществени ограничения против нас. В течение на шампионата сменихме, както няколко метода на игра, по този начин и няколко схеми. Основно работихме в два разновидността на игра, които се постановяваше да ги сменяме в избрани моменти по отношение на съперника, с който играем. Имало е моменти, когато на полувремето сме сменяли схемата на игра, само че това сме го употребили като помощ към състезателите. Хубавото е, че играчите бързо привикнаха с условията, които имаме, само че отново споделям, че тактическата скица и изборът и, е единствено помощ към футболистите. Те са хората, които ни доведоха до това положително показване.
Доказателство за положителната работа, която вършите в АРДА са и повиквателните за много футболисти, както за мъжкия, по този начин и за младежкия народен тим, а даже повиквателна за Иран имаше и Сулака.
– Няма по какъв начин, когато тимът се показва добре, националните селекционери да не обръщат внимание на този тим. Това са едни естествени процеси, уповавам се, че тези повиквателни са вдигнали самочувствието и желанието за изява на въпросните футболисти.

Всички публицисти и експерти във всеки коментар загатват за „ атомното “ трио на АРДА Ковачев, Делев и Коконов. Как успяхте да ги сработите тримата, с цел да са заплаха за всеки един тим?
– Още в летния предварителен интервал, който бе към 20 дни се насочихме към този метод на игра, защото най-важното е да използваме мощните страни на нашите състезатели. В нахлуване мисля, че това са ни най-силните играчи на този стадий. Хубавото е, че те тримата вземат участие интензивно и в двете етапи на игра, де факто от тях потегля пресирането на съперника, което много оказва помощ във фаза отбрана.
Кой съгласно вас е откритието на сезона, в случай че може да кажете едно или две имена?
– Сезонът е много сложен, точно заради тези спирания и е мъчно да изпъкне даден играч. Виждате в класирането тимовете вървят много близко един до различен, тимовете са равностойни и всеки един може да победи своя съперник. Няма смисъл да отличаваме дадени имена. За нас най-важното е тимът на АРДА да е направил положително усещане, както на футболната общност, по този начин и на хората в Кърджали. Виждам, че те ни поддържат даже и отвън стадиона, което не може да не ни радва.

До какъв брой въздейства на игровия темп на един тим това непрестанно прекъсване на шампионата. Отборът навлиза в игрови темп и идва пауза за националните тимове, след един месец още веднъж се повтаря това.
– Не мисля, че това е сложният миг, тъй като тогава се наваксват много неща от физическа позиция. По-големият проблем е, когато състезателите заболяват и не би трябвало да бъдат дейни в продължение на две седмици. След подобен интервал е много мъчно да си възвърнат своя игрови темп. Усетихме го и ние в АРДА, имахме много сложни седмици след излизането от карантина. Тогава обаче играчите демонстрираха много воля и чисто морално волевите качества излизат на напред във времето, защото няма по какъв начин умората да не настава много по-рано в един дуел. Там беше един сублинен миг в, който за наслада успяхме да излезем с добър точков актив.

Има ли мач, за който да съжалявате, че не сте победили, тъй като тимът на АРДА има единствено една загуба до този миг?
– Няма подобен дуел. Футболът е подобен, че няма по какъв начин всякога да побеждаваш. Всичките дуел, в които не успяхме да победим имаше и обстановки, в които можехме и да загубим. Затова мисля, че класирането е много действително за този стадий.

АРЕНА АРДА се оказа вашата цитадела, даже в последния мач не съумяха да я завладяват и футболистите на Лудогорец.
– Това е хубаво нещо, уповавам се това да повдигне самочувствието на тима. Но по-важно е публиката да се завърне на стадиона, тъй като тогава атмосферата става много по-различна и имаш една спомагателна помощ от тяхна страна, което е доста значимо.

Както се споделя апетитът идва с яденето, в тази връзка какво да чакат почитателите на АРДА през футболната 2021г.?
– Могат да чакат от нас доста сериозна работа, както за покачване равнището на тима, както в селекционен развой, по този начин и в чисто игрови проект, където имам какво още да изшлифоваме. Надявам се да свършим тази работа в подготвителния интервал, а най-важното е той да премине обикновено, тъй като виждате по какъв начин нещата се трансформират много бързо. Защото по този метод ще вдигнем равнището и ще радваме публиката с повече победи.

Един от главните футболисти на АРДА Светослав Ковачев му изтича преотстъпването в клуба, има ли ясното с неговото бъдеще, както и на Ребин Сулака?
– Мисля, че със Сулака нещата са конкретизирани. При Светльо решениятa не зависят от нас, а от клуба чиято благосъстоятелност е той. Нашето предпочитание естествено е да го задържим, само че това не зависи от нас и нямам по какъв начин да разясня тази тематика.

Какво сте набелязали като играчи за селекция?
– Гледат се непрекъснато състезатели. Надявам се да създадем не някаква огромна селекция, считам, че имаме потребност от 2-3 поста, за усилване най-много на конкуренцията, с цел да може да се вдигне равнището и качеството на самия състав. Към момента нямаме нищо съответно, тъй като зимата не е добър интервал за селектиране на състезатели. Само тези, които считаме, че ще вдигнат равнището на тима ще създадем всичко допустимо да бъдат селектирани.

Какво бихте поискали на почитателите на АРДА, които даже и при затворен стадион вършат невъзможното с цел да скандират и да поддържат футболистите?
– Най-вече здраве и шанс на тях и техните фамилии. Нека да поддържат тима освен, когато побеждава, а и когато има сложни моменти, тъй като, когато работим дружно, няма по какъв начин самият тим да не им се отблагодарява.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР