Настъплението на украинските сили по цялата фронтова линия е спряно.

...
Настъплението на украинските сили по цялата фронтова линия е спряно.
Коментари Харесай

WSJ: Ожесточеното настъпление на Украйна спря, незначителният напредък струваше скъпо

Настъплението на украинските сили по цялата фронтова линия е спряно. Последните борби ясно демонстрират за какво се случи това. Журналистите от The Wall Street Journal обясниха събитията, като проучиха борбите на елитните десантни елементи на украинската войска под командването на капитан Анатолий Харченко, предава " Фокус ".

Контраофанзивата е приключена

Парашутистите от отряда на Харченко влязоха в зоната на бойните дейности в Югоизточна Украйна през август предходната година. По това време контранастъплението към този момент вървеше към неуспех, а задачите му към този момент бяха съществено понижени, защото сътрудниците се колебаеха по въпроса за даването на танкове и друга бронирана техника. Но руснаците изчакаха и се приготвиха. Те се окопаха в Югоизточна Украйна, минирайки полетата.

На първия стадий украинските бригади реализираха дребен прогрес и претърпяха огромни загуби. Отрядът на Харченко влезе в бойната зона не като част от последния стадий, а като " последната капка “.

Първо нападнаха рид покрай село Вербовое. Руснаците обаче пуснаха рой дронове, работеха картечници и гранатомети. Взводът стана небоеспособен за няколко минути заради загуби. Поделението даже загуби доктор.

" Украинската офанзива завърши, преди даже да стартира. Новата обезверена задача на Харченко беше да измъкне мъртвите си и да избави тези, които имаха шанса да оцелеят ", написа изданието.

Провалът на контранастъплението през 2023 година докара до ужасни прогнози. Най-големият проблем може би е, че Украйна не е задоволително въоръжена, с цел да пробие съветската отбрана. Не е ясно дали Украйна и нейните съдружници ще съумеят да разработят различен метод. Украйна загуби хиляди военни, в това число някои от най-знаещите и стимулирани бойци. Контраофанзивата е приключена с триумф единствено на няколко квадратни километра.

" Когато патроните свистят над теб "

" Разбирам логиката на Запада да не ни даде всичко, което имат. Но какво ще вършат, когато ни няма? ", сподели Харченко.

В неговата част по-малко от половината военни са имали военен опит. Останалите бяха безспорни новодошли, замениха починалите в борба. Те са били подготвени във Англия. По-голямата част от оборудването на това формирование е руско. Впрочем, десантчиците по-често влизаха в борба пешком, тъй като оборудването, по-специално пикапите, би било унищожено в минните полета.

Частта отвоюва позиции с окопи от руснаците и по-късно щурмува горски пояси и хълмове. По време на една от интервенциите обаче руснаците подхващат изненадваща офанзива. Украинските бойци претърпяха загуби.

" Имах задоволително знания, само че когато патроните свистят над теб и удрят клоните над теб, това е нещо друго “, споделя воинът с позивна " Гризли “.

Част от групата се отдръпва, пробвайки се да изтегля ранените. Останалите остават да отхвърлен офанзивата. Нито бронираната кола, нито пикапът съумяха да се приближат до позициите за евакуация на ранените. Само руските мотоциклети с панер съумяват да създадат това. Ранените са превозени през минни полета, превозът непрекъснато се поврежда. Мотоциклетите вършат няколко такива пътувания. Руснаците не престават настъплението си. Групата десантчици продължава да търпи загуби.

Боецът с позивна " Талер " е тежко ранен и няма вяра за избавление. Той ляга на земята и се преструва на починал. Преди това воинът заровил телефона си, с цел да не попадне в ръцете на съперника. " Талер " търси граната, тъй като не желае да се съобщи жив.

Украинската артилерия стреля, руснаците отстъпват, само че дроновете им към момента кръжат над бойното поле. Дроновете хвърлят две гранати, само че пропущат " Талер “. Той е избавен. До края на деня единствено трима от 22-мата бойци от първи взвод останаха изцяло здрави.

На идващия ден военните отиват да изтеглят телата на своите братя по оръжие, само че са подложени на мощен огън. Медик умира.

" Вървиш, пълзиш, бягаш, след това вървиш, пълзиш, с цел да стигнеш до там. И след това се връщаш по същия път. Дърпаш другарите си “, споделя " Гризли “.

Цената е прекомерно висока

Ден по-късно Харченко подрежда димна завеса. Руснаците се опасяват, че са отровени с химически оръжия и дроновете им се дезориентират. Бягат от позициите си, а украинците ги удрят с касетъчни бомби.

След тежък ден взводът реализира задачата си да превземе хълма. Но цената е висока. Вечерта е тиха, защото и двете страни стопират да стрелят от отмалялост.

При евакуацията на един от починалите е избухнал гърмеж. Няколко бойци са изумени от осколки. " Гризли “ с тежки охлузни рани изминава повече от 500 метра, преди да се качи на бъги и да получи здравна помощ.

Другите две жертви са разпознати по татуировки и облекла в моргата на идващия ден. Телата на още две жертви не са открити.

Групата продължава напред

Въпреки загубите, групата на Харченко усъвършенства тактиката си и продължи да се движи към Вербово. Нови мобилизирани смениха убитите и ранените. Щурмови групи от петима души постоянно влизат в борба, с цел да избегнат привличането на вниманието на съветски дронове или артилерия. Малки групи за поддръжка донасят муниции и вода на щурмовите екипи и им помогат да се оправят с всевъзможни проблеми с ранените.

При нужда на позициите влизат още бойци за избавяне на ранените и изтегляне на телата. Руснаците постоянно изоставят своите убити и ранени, с цел да избегнат спомагателни жертви.

" Това е тяхното отношение към своя народ. То е цинично, само че рационално ", отбелязва Харченко.

Парашутистите пробиват съветските отбранителни линии. Първо има окопи, цялостни с трупове и оръжия. Когато наближават Вербово, откриват окопи с примитивни кухни, умивалници и тоалетни. На 25 август отрядът нападна мрежа от окопи в източните околности на Вербово. Друг отряд към този момент се пробва да пробие там с бронирана техника, само че руснаците ги ударят с противотанкови ракети. Групата на Харченко потегля пешком и пробива до съветските позиции.

Започва борба, вследствие на която са изгубени двама воини. Изключително мъчно е да се образува група за евакуация. Телата са открити под купчина пръст в ров - директно попадение от 152 мм минохвъргачен снаряд.

" Мразя да докосвам кръстове "

В началото на декември десантчици с позивни " Каноли “, " Талер “ и няколко други бойци се събраха в крематориума в Киев, с цел да се сбогуват с побратима си " Бердянски “. Той умира на 12 август, само че ДНК анализът лишава време.

" Каноли “ отчасти губи слуха си, " Талер “ към момента се възвръща от раняване. И двамата се надяват, че въпреки всичко ще могат да служат на украинския народ.

След като се сбогуваха, бойците бързо се качиха в колите си и се насочиха към Запорожие. Вербово остава в съветски ръце. Последвалите пехотни офанзиви доведоха до малко триумфи, даже повече жертви и без забележителен пробив.

Капитан Харченко посети гробовете на своите братя по оръжие в Киев. Той докосна кръстовете на " Мали " и " Сява " - тези двама бойци, чиито тела бяха открити тогава в окоп край Вербово - и прошепна няколко думи.

" Подарих ти тази значка, приятелю “, сподели той пред портрета на " Мали “.

" Мразя тази традиция да докосвам кръстове. Правил съм го прекалено много пъти ", съобщи командирът.

Украинската контраатака през 2023 г

Командващият оперативно-стратегическата група войски " Таврия " бригаден военачалник Александър Тарнавски разяснява резултатите от почналото през лятото контранастъпление на украинските въоръжени сили. Той акцентира, че съперникът е подготвил добре защитата.

Експлозията на язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка на 6 юни забави прекосяването на силите на украинските въоръжени сили през река Днепър, които трябваше да поддържат контранастъпателните интервенции на други сектори на фронта.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е уверен, че 2024-та военна година ще бъде друга от предходната. Той съобщи, че това, което се прави, е да се подсигурява, че 2024 година не е сходна на 2023 година за военните дейности.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР