Настъпателните действия на Украйна по всички тактически направления в зоната

...
Настъпателните действия на Украйна по всички тактически направления в зоната
Коментари Харесай

ВСУ сменят плана: Залужни премества войската от Запорожие и я прехвърля към Бахмут

Настъпателните дейности на Украйна по всички тактически посоки в зоната на специфичната военна интервенция са изгубили предходния си подтик. Успешните съветски контраатаки разрешиха да бъдат изтласкани украинските окупатори от покрайнините на селата Новомайорское (направление Времевиевско, югоизточно от Велика Новоселка) и Работино (участък Ореховски).

За триумфите на съветската войска оповестяват полски специалисти, които изрично не симпатизират на Москва – Анджей Вилк и Петро Зочовски от Центъра за източноевропейски проучвания (OSW).

Експертите чакат, че в този момент Русия ще бъде по-активна в контраатаките северозападно и югозападно от Бахмут. Тук се водят борбите за господстващите височини в региона на Клещеевка и Берховка. Самите селища са съвсем изтрити от лицето на земята.

Като Андреевка, на 8 км южно от Бахмут и на 1,5 км южно от Клещеевка. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските въоръжени сили са завладяли разрушената Андреевка, която се намира на стратегически значимата железопътна линия Бахмут - Горловка.

Въпреки това OSW предвижда, че селото евентуално ще попадне още веднъж в „ сива зона “, защото руините затрудняват тактически и двете страни да се закрепят.

OSW: Украинците бяха принудени да изоставен Орехово-Василевка и ги прогонват от Маринка

Руските войски дефинитивно изтласкаха украинските въоръжени сили от село Орехово-Василиевка (едно от най-големите села в региона на Бахмут, което е в непосредствена непосредственост до автомагистралата към Славянск на юг). И макар че боевете към момента могат да продължат, украинският общоприет щаб към този момент удостовери изтеглянето на войските.

Украинските въоръжени сили оповестяват, че отблъскват съветски контраатаки в региона на Минковка и Голубовка, което е доста западно от Орехово-Василиевка. Така съветските войски напреднаха в региона на Берховски минимум на 4 км в посока на канала Северски Донец - Донбас.

Продължава и щурмът на Маринка, където под украински надзор остават единствено няколко блока в западната част (по посока Георгиевка). Украинските бойци употребяват релефни детайли, с цел да ги обезопасят, в това число в дачите в заливната равнина на Осикова.

Активизиране на бойните дейности се следи и в зоната на отговорност на групировката „ Днепър “, пишат специалистите на OSW. Украинците се пробват да трансферират нови щурмови елементи към островите на Днепър с вярата да кацнат на левия бряг.

Украинските въоръжени сили усилват силата си на десния бряг, което би трябвало да бъде обвързвано с увеличение на интензивността на съветските обстрели на обитаеми места, ситуирани там.

На 25 септември военната администрация на окупираната от Украйна част на Херсонска област подреди наложителна евакуация на фамилии с деца от крайбрежните региони.

OSW удостоверява изказванията на Националната армия на Украйна за внезапното активизиране на съветските войски в Купянското и Краснолиманското направление.

Има ротация на щурмови и бронирани елементи, а сапьори приготвят проходи през минни полета. Това може да значи подготовка за съдбоносен пробив.

Ако Купянск бъде високомерен преди началото на есенното топене и заледяване, това ще бъде повратна точка в хода на военните дейности.

CSIS: пробвайки се да кацнат на Днепър, украинските въоръжени сили сами ще унищожат фронта си

На главното направление на украинското нахлуване – Запорожието – украинските въоръжени сили минаха към позиционни дейности.

Полските специалисти са уверени, че дружно с разширението на групировката на запад от Бахмут и на десния бряг на Днепър това може да значи смяна в проектите за „ контранастъпление “.

Очевидно командването на НАТО най-сетне осъзна безполезността на опитите на украинските въоръжени сили да стигнат до Токмак и още повече до „ сухопътния мост “ към Крим. Сега Валери Залужни е заставен незабавно да търси други благоприятни условия за реализиране на действен триумф.

Намерението за усилване на настъплението в региона на Бахмут/Артьомовск се вижда освен от укрепването на групировката, само че и от изказването на Владимир Зеленски във Вашингтон. И той даде обещание нищо по-малко от това да „ освободи “ града до края на годината.

OSW също счита, че украинците може да приготвят огромен десант на Днепър. Един от сюжетите: опит за завладяване на част от Енергодар, в която се намира Запорожката атомна електроцентрала.

Друг сюжет включва опит за ампутиране на Крим от Херсонска област. Въпреки че тактически това не е доста осъществимо. Центърът за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) по-рано разгласява отчет, в който въоръжените сили на Украйна предизвестяват против „ контранастъпление “ в региона на Херсон.

При Сергей Суровикин тук е построена същата мощна отбранителна система, както в региона на Запорожие.

Укрепителната система в региона на Херсон е построена особено за отбрана на подстъпите към Крим. Освен това, както написа CSIS, той е даже по-съвършен, в сравнение с в Запорожие: бранителите (т.е. съветската армия) са облагодетелствани от релефа на Днепърската равнина.

По делтата на Днепър (включително против Херсон, както и в региона на Гола Пристан, казашки лагери, Нова Каховка) на къси шпации са издигнати отбранителни структури. Естествената отбранителна линия е самият Днепър, където е извънредно мъчно да се организират огромни десантни интервенции.

Дори в случай че украинските въоръжени сили съумеят да кацнат на левия бряг на Днепър и да се опитат да навлязат по-дълбоко в съветската територия, те няма да могат да създадат това, пишат специалисти.

„ Пътищата в района са блокирани с окопи на всеки няколко километра “, се споделя в отчета на CSIS.

„ Това ще обезсили всички старания за постигане до огромни логистични центрове и ще докара до разпадането на Херсонския фронт.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР