Насред остри обвинения за провеждане на възродителен процес срещу македонските

...
Насред остри обвинения за провеждане на възродителен процес срещу македонските
Коментари Харесай

Докато говореше за "възродителен процес" в Скопие, Радев изреди конкретни стъпки за край на ветото

Насред остри обвинявания за осъществяване на " възродителен развой " против македонските българи в над 14-минутен коментар за медиите в Бърдо, Словения президентът Румен Радев изясни стъпките, по които договарят София и Скопие, и категорично уточни потребността българите да бъдат вписани в македонската конституция.

От думите му следва и че още не е решено каква част от настояванията ще би трябвало да извърши Северна Македония, преди да може въобще да стартира договаряния с Европейския съюз, и за кои ще се търсят писмени гаранции в хода на договарянията, в това число от Брюксел.

" Много е просто - какво следва за София и Скопие

Радев разяснява тематиката преди началото на срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани в Словения. Преди нея той организира два обособени диалога взаимно с македонския министър председател Зоран Заев - едната с премиера Янез Янша и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, а другата - с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Пред публицистите даже не назова срещата четиристранна с Меркел, Макрон и Заев, а разгласи, че към нея се присъединил " министър председателят на страната претендент ", въпреки в известието на прессекретариата му през вчерашния ден да пишеше, че президентът е поканен на диалог с тримата.

Острият звук и нападките, които последваха, не попречиха да се разгласи какво следва в опитите на двете страни за излаз от задънената улица.
Първата опция за оживление сред България и Северна Македония, наподобява, е през ноември. В началото на месеца (т.е. преди парламентарните и президентски избори) би трябвало да бъде показани и финализиран двустранен протокол с 6 области на съдействие. Той ще бъде подписан, в случай че анализът покаже сходство на рамковата декларация с условия към Скопие, призната от Народното събрание през 2019 година

Следва правенето на пътна карта с " писмени гаранции за България . Ако тя бъде утвърдена, България желае включването ѝ в преговорния развой. При това се отхвърля концепцията на португалското председателство от първата половина на годината изискванията да бъдат трансферирани към други формати аз диалог; съгласно Радев България желае те да са в Глава 35 ( " Разни " ) от преговорния развой.
Помолен от задграничен публицист да конкретизира стъпките, Радев съобщи, че желае смяна в конституцията, справедливи резултати от преброяването, признание на историческата истина и " пътната карта да бъде включена от Европейски Съюз в преговорния развой. Много е просто ".

" Сложната " част е другаде. В двустранния протокол ще има 6 точки, всяка със комбиниране и от краткосрочни решения (условие за завършек на ветото) и дълготрайни (които би трябвало да се извършват в хода на преговорите). " Очаквам там да имаме напредък. Но не мога да ви отговоря, преди да видя какво тъкмо ще бъде изписано. "

"Интересуват ме нещата, които би трябвало да бъдат свършени, с цел да кажем "да ". "
Румен Радев,
президент на България

Исканията на България

Попитан от публицистите - измежду които имаше и непознати медии - той изясни, че ключът към единодушието на България " не е комплициран ", а се заключава в осъществяването на духа и буквата на контракта за добросъседство от 2017 година По обясненията на Радев това включва:

- Равнопоставеност на македонските българи с другите " съставни елементи от нации " в македонската конституция и се поддържа " тяхното искане да бъдат записани ", " това пълноправие да бъде тържествено провъзгласено от Народното събрание и президента ". По този въпрос двете ръководещи партии - тази на премиера Зоран Заев и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети демонстрират разлики, като ДУИ е по-склонен да одобри.

- " Да бъдат съответно отразени ( българите - бел. ред.) в процеса на преброяването, неговите резултати. Знаете, че в нашите регистри са вписани 120 хиляди български жители въз основата на тяхното категорично волеизявление и документи за генезис. " Тази точка е противоречива, най-малкото тъй като се счита, че хиляди от получилите българско поданство македонци в действителност са го създали като врата към Европейски Съюз, по време, когато Държавнаната организация за българите в чужбина прилагаше доста по-хлабави критерии за приемане на български паспорт.

- Да бъде приета " историческата истина " като в контракта с Гърция (не е известно дали тови формат включва анекс към Договора за добросъседство, или това се обвързва с резултати от работата на комисията). " Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно пояснение " ; " приемането и използването на нашето единодушие следва да получим ефикасни гаранции от Европейски Съюз, каквито към този момент има в договарянията процеси ". Освен това учебниците не би трябвало а да водят до втълпяване на ненавист.

" Изтънчена асимилация "

Преди всички тези пояснения президентът избра изострен звук против Северна Македония. По думите му " нашите европейски партьнори от ден на ден схващат " същността на казуса - " систематичната дебългаризация, систематичното заличаване на българското културно-историческо завещание " и " водения от десетилетия наред възродителен развой против македонските българи ". Той заприказва и за " голям брой сигнали към хора с българско съзнание в процеса на броене, " загатна и образеца с подмяната на български монумент в село Клепач (всъщност станало през март), повишило напрежението сред двете столици.

" Докато този самобитен възродителен развой продължава, до момента в който нашите сънародници са подложени на една изтънчена асимилация, до момента в който не са потискани като съществени права и те не се интегрират пълноценно в Ребуплика Северна Македония паралелно с другите елементи от нации, ние няма по какъв начин да кажем " да " за начало на договаряния, " продължи Радев.

Според него България нито е наложила несъгласие, нито е спряла процеса, а просто желае правата и ползите ѝ да се почитат, да спре дебългаризацията, да се изкорени езикът на омразата, " превратната визия за България от музеи, от монументи, от учебни заведения, от държавната политика " и това би трябвало да стане с " ясни правнообвързващи документи ".

"Искаме ясни правнообвързващи документи за този развой... Няма български политик, който да не се преценява с възприятията на нашия народ. Чакането на държавно управление и парламент, които да загърбят тези проблеми, е загуба на време. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР