Наследници на големия български писател Димитър Талев излизат на протест,

...
Наследници на големия български писател Димитър Талев излизат на протест,
Коментари Харесай

Наследници на Талев на протест заради къщата му, питат Манол Пейков за отчет на дарения

Наследници на огромния български публицист Димитър Талев излизат на митинг, тъй като са недоволни от бездействието на страната във връзка с родната му къща в Прилеп. Това разгласи в обществената мрежа Facebook един от наследниците му Димитър Панчев.

Той разкрива, че бедействието на страната е по две посоки. Първоначално държавното управление на Гълъб Донев с решение номер 421 от 2 юни 2023 година даде кардинално единодушие за закупуването на къщата. В решението е написано да се дадат следващи указания към Министерството на културата и към други институции, които да работят по проблема. Вече съвсем 4 месеца обаче действителни дейности не са осъществени.

На второ място Панчев насочва обвиняване към депутата Манол Пейков, който още през април месец е събрал ДАРЕНИЯ (около 200 000 лв., каквато е и оповестената цена на къщата) за закупуването на къщата от фондацията му “Манол Пейков и другари ”, че бездейства безусловно безпричинно от всяка позиция, в това число и от юридическа.

“Вече 6 месеца той не подхваща дейности за покупко-продажбата, а упреква нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно закъснение съгласно адвокати е невероятно, а спънки за такава частна договорка на практика не съществуват. За сходна договорка са нужни най-много 2 седмици, а не 6 месеца ”, разкрива Панчев.

Панчев приканва Пейков неотложно да осочи съответно какъв тъкмо е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и посредством документи, а не посредством статуси във Facebook. Освен това и да уточни каква е събраната до момента сума за тези 6 месеца за къщата.

“Със сигурност тя се е нараснала за посочения интервал ”, показва Панчев.

И на последно място да подари събраните средства на страната, в случай че са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата.

“Най-доброто решение е къщата да бъде държавна благосъстоятелност. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда прекомерно нестабилно и несигурно бъдеще ”, показва още Панчев.

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп е вековна, в характерен възрожденски жанр, само че се разрушава, тъй като собственичката на къщата Снежана Аческа не е в положение да я поддържа. Преди няколко месеца собственичката взе участие в конференция на тематика “Родната къща на Димитър Талев в Прилеп – благоприятни условия и решения ”.

Тя беше проведена от “Куберовъ воинъ ”, а в нея участваха изтъкнати фигури като доцент Спас Ташев и други, отдадени на идеята за опазване на българските корени в Република Северна Македония.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР